İngiltere, Covid-19'a karşı geliştirilen ve ölüm oranını azalttığı belirtilen Merck & Co'nun geliştirdiği ‘Molnupiravir’ adlı ilaca kullanım onayı veren ilk ülke oldu.

İngiltere, Covid-19 hapına onay veren ilk ülke oldu

Covid-19 pandemisine karşı aşılamayı ilk başlatan ülkelerden İngiltere, Merck'in ağızdan alınan ‘Molnupiravir’ adlı ilacına kullanım onayı verdi.

İngiltere'nin İlaç ve Sağlık Bakımı Ürünleri Düzenleyici Kurumu (MHRA), Merck ile Ridgeback Biotherapy tarafından Covid-19'a karşı ortaklaşa geliştirilen antiviral oral hapı onayladığını duyurdu.

MHRA'nın açıklamasında, 'Molnupiravir' isimli hapın pozitif testin ardından mümkün olan en kısa sürede ve semptomların başlamasından sonraki beş gün içinde kullanılması tavsiye edildi.

AĞIZ YOLUYLA İLK TEDAVİ

Molnupiravir ilacı, Covid-19 için ilk oral antiviral ilaç olacak. Başlangıçta grip tedavisi için geliştirilen hap, virüsün genetik kodunu bozarak vücuda yayılmasını önlemek için tasarlandı.

Koronavirüsün sivri uçlu proteinlerini hedef alan çoğu Covid-19 aşısının aksine bu tedavi yöntemi, virüsün kendisini kopyalamak için kullandığı bir enzimi hedef alıyor. İlaç firması Merck, ilaç ileride geliştikçe, virüsün yeni varyantlarına karşı eşit derecede etkili hale gelmesini beklediklerini kaydetti.

Merck'in bulaşıcı hastalık keşfinden sorumlu başkan yardımcısı Daria Hazuda yaptığı açıklamada, “Aşı olmayan veya aşının oluşturduğu bağışıklığın daha az etkili olduğu insanlar için bir antiviral tedavi, bu pandemiyi sona erdirmede çok önemli bir araç” demişti.