İngiltere’de 230 bin kişi evsiz kalabilir

Dış Haberler Servisi

İngiltere’de koronavirüs salgını nedeniyle kiralarını ödeyemeyenlerin evden çıkarılmasını engelleyen geçici düzenlemenin süresi 23 Ağustos’ta sona eriyor. Düzenlemenin devam etmemesi halinde 230 bin kiracı evsiz kalma riskiyle karşı karşıya.

BBC’nin haberine göre, Londra Belediye Başkanı Sadiq Khan, İskan Bakanı Robert Jenrick’e yasağı uzatma çağrısında bulundu.

İşçi Partisi’nin iskan sözcüsü Thangham Debbonaire de Jenrick’e mektup göndererek, “Ev sahiplerine doğrudan tahliye hakkı veren yasa maddesinin kaldırılmaması ve kiracılara desteğin artmaması halinde kaos yaşanacaktır” uyarısı yaptı.

Shelter adlı yardım kuruluşunun verilerine göre, İngiltere’de salgının başlamasından sonra ülke genelinde kiracıların yüzde 3’ü kiralarını ödeyemedi. Shelter’a göre, 174 bin kiracıya şimdiden ev sahipleri tarafından evlerini boşaltmaları için tahliye uyarısı gönderildi.

9,3 milyon nüfuslu başkent Londra’da 2,2 milyon kişinin kirada yaşadığı tahmin ediliyor. Deutsche Bank’ın 2018’de yayımladığı bir araştırmada, Londra aylık ortalama 2 bin 410 dolarla Hong Kong, San Francisco, New York ve Paris’in ardından dünyada ev kiralarının en yüksek olduğu beşinci kent olduğu belirtilmişti.

ABD’DE SÜRE DOLDU

ABD’de yurttaşlara tanınan moratoryumun (kira ertelem) sona erdiği geçen hafta sonu duyurulmuş bu nedenle milyonlarca kiracının barınma hakkı tehlike altına girmişti. Missouri, Virginia ve Teksas eyaletlerinde yüzlerce kişi evlerinden çıkarılmış, birçok eyalette tahliye mahkemeleri aktif hale gelmişti. Bu sürecin sonunda New York’ta 50 bin kişinin evsiz kalmasının öngörüldüğü, Kuzey Carolina’da ise 9 bin tahliye davası mevcut olduğu duyurulmuştu.