İngiltere'nin kuzeyinde koronavirüs vakalarındaki artış nedeniyle 4 milyon kişi yeniden tecrit altına alınırken, Başbakan Boris Johnson, ülkedeki normalleşme sürecinin askıya alındığını duyurdu.

İngiltere’de 4 milyon kişi tecrit altında: Fren pedalını sıkma zamanı geldi

Dünya genelinde etkisini arttırmaya devam eden yeni tip koronavirüs (Covid-19) salgını nedeni ile birçok ülke kısıtlamaları geri getirmeye başladı. İngiltere'nin kuzeyinde artan vaka sayıları ikinci dalga korkusuna neden olurken, 4 milyon kişi tekrar tecrit altına alındı.

Lancashire, Batı Yorkshire ve Greater Manchester bölgelerinde sert tecrit kuralları geri getirildi. Sağlık Bakanı Matt Hancock yaptığı açıklamada, Manchester'da yaşayanlar ile Doğu Lancashire ve Batı Yorkshire'ın bazı bölgelerinde aynı hane halkından olmayan kişilerin kapalı alanlarda buluşmasının yasakladığını duyurdu. Hancock, “Hanelerin bir araya geldiğini ve sosyal mesafe eksikliğinin yükselen koronavirüs vakalarının nedenlerinden biri olduğunu gördük ve ülkeyi güvende tutmak için ne gerekiyorsa yapacağız” dedi.

Hancock, geçtiğimiz günlerde Avrupa’da ikinci dalganın başladığını söyleyerek, Akdeniz ülkelerinden ve özellikle İspanya'dan gelenlerin kendilerini tecrit etmeleri gerektiğini belirtmişti.

İngiltere Başbakanı Boris Johnson da ülkede koronavirüs vakalarındaki artış nedeniyle, 1 Ağustos'ta açıklamayı düşündükleri önlemleri gevşetme planlarının ertelendiğini duyurdu.

Başbakan Johnson, düzenlediği basın toplantısında, ülkenin kuzeyinde Covid-19 vakalarında tekrar artış gözlendiğini belirterek, karantina önlemlerini hafifletmeye yönelik hazırladıkları planı 2 hafta ertelediklerini açıkladı.

"Fren pedalını sıkma zamanı geldi" diyen Johnson, sinema, ibadet yerleri, müze ve galerilerde 8 Ağustos'tan itibaren maske kullanımının zorunlu olacağını kaydetti.

Johnson, önlemleri gevşetme planı dahilinde 1 Ağustos’ta bowling salonları, buz pistleri ve gösteri merkezlerinin açılmasının planlandığını ancak yeni tedbirler kapsamında bu kararın da ertelendiğini aktardı.

İNGİLTERE’DE NORMALLEŞME SÜRECİ

İngiltere'de 23 Mart'ta başlayan kısıtlamalarda 13 Mayıs'ta kısmi gevşemeye gidilerek egzersiz için dışarı çıkışlara getirilen sınırlama kaldırılmış, inşaat ve imalat sektörü işçileri gibi evden çalışmaları mümkün olmayanların da işbaşı yapmalarına izin verilmişti.

Gevşeme adımlarının ikinci aşamasında 1 Haziran itibarıyla ilkokulların açılması ve profesyonel spor müsabakalarının başlaması, 15 Haziran’da da tüm perakende mağazalarının açılması kararlaştırılmıştı.

Üçüncü aşamada ise 4 Temmuz'dan itibaren restoranlar, barlar, oteller, kuaförler, sinemalar, ibadet yerleri, müzeler, kütüphaneler ve galerilerin yeniden açılacağı duyurulmuştu.

AA-İHA