İngiltere'de köle taciri Edward Colston'un heykelinin göstericiler tarafından yıkılmasının ardından bir başka köle taciri Robert Milligan'ın Londra'daki heykeli görevliler tarafından kaldırıldı

İngiltere'de bir köle tacirinin daha heykeli söküldü

İngiltere'de ırkçılık karşıtı protestocuların 17'nci yüzyıl köle tacirlerinden Edward Colston'un heykelini devirerek nehre atmısının ardındından köle tacirlerinin heykelleri bir bir sökülüyor.

İngiltere'de köle taciri Edward Colston'un heykelinin göstericiler tarafından yıkılmasının ardından bir başka köle taciri Robert Milligan'ın Londra'daki heykeli görevliler tarafından kaldırıldı.

1895'te yapılan ve Londra Docklands Müzesi'nin dışında bulunan heykel, uzun süredir tartışma konusuydu.

1746'da doğan Milligan, servetini sadece köle ticaretinden değil, aynı zamanda Jamaika'da 500'den fazla kölenin çalıştırıldığı 2 şeker plantasyonundan da elde etmişti.

ingiltere-ve-belcika-da-kole-tacirlerinin-heykelleri-sokuldu-742027-1.

PROTESTOCULAR HEYKELİ DEVİREREK NEHRE ATMIŞTI

İngiltere'nin Bristol kentinde ırkçılık karşıtı gösteri düzenleyenler, 7 Haziran'da, 17'nci yüzyıl köle tacirlerinden Edward Colston'un heykelini devirerek nehre atmıştı.

Polis heykelin yıkılmasıyla ilgili soruşturma başlatırken, başkent Londra'daki eski Başbakan Winston Churchill'in heykeli de saldırıya uğramıştı. Churchill adının çizildiği heykelin kaidesine de "Bir ırkçıydı" ifadesi yazılmıştı.

BELÇİKA'DA SÖMÜRGECİ KRALIN HEYKELİ KALDIRILDI

Belçika'nın Anvers kentinde sömürgeci Kral 2. Leopold'un geçtiğimiz hafta düzenlenen protestolardan ateşe verilen heykeli kaldırıldı.

Heykelin Middelheim Müzesi'nin deposuna götürüldüğü bildirildi. Anvers kentinde bulunan Kral 2. Leopold heykeli, geçtiğimiz hafta gerçekleştirilen ırkçılık protestolarda kırmızıya boyanarak tahrip edilmişti. Heykelin kaldırılması için imza kampanyası başlatılmıştı.

Anvers Belediye Başkanı Bart De Wever'in sözcüsü Johan Vermant, heykelin 2023'te meydanın yeniden düzenlenmesinin bir parçası olarak kaldırılacağını ifade ederek geçtiğimiz hafta gerçekleştirilen protestolarda ciddi şekilde tahrip edilmesi sonucu söz konusu işlemin hızlandırıldığını belirtti. Sözcü Vermant, restorasyonun ardından heykelin büyük ihtimalle meydana geri getirilmeyeceğini kaydetti.

1865'ten 1909'a kadar Belçika Kralı olarak görev yapan Kral 2. Leopold, 44 yıl tahtta kaldı. Belçika'nın en uzun süre tahtta kalan kralı, tarihin en büyük toplu katliamlarından biriyle biliniyor. Şu an Demokratik Kongo Cumhuriyeti ve bin 800'lü yıllarda Belçika'nın sömürgesi olan Kongo'da gerçekleştirilen katliamlarda açlık, hastalık ve katliam nedeniyle nüfusta ciddi düşüş yaşanmıştı.