İngiltere’de ‘cinsiyetçi vergi’ çöpe

Dış Haberler Servisi

Avrupa Birliği’nden (AB) ayrılma süreci tamamlanan İngiltere’de kadın hakları aktivistlerinin yürüttüğü bir mücadelede kazanım elde edildi. Hijyenik ped ve tamponlardan alınan yüzde 5'lik vergi dün itibariyle kaldırıldı. Buna göre, söz konusu ürünlerde 5 ile 7 pound arasında bir indirim olacak. “Cinsiyetçi vergiye hayır” sloganıyla altı senedir mücadele yürüten aktivistler, İngiltere merkezli gazete Guardian'a süreci anlattı.

ALTI YILLIK KAMPANYA

Söz konusu vergiyi sona erdirmek için altı yıl önce kampanyayı başlatan 27 yaşındaki aktivist Laura Coryton “Bu hakkı elde etmemiz, kadınlarla ilgili topluma gönderilen olumsuz mesajlara karşı bir meydan okuma. Özellikle vergiye cinsiyetçilik vurgusu yapmamız bu düzenlemenin yapılmasında etkili oldu” görüşünde. Ülkede kadın hakları için çalışmalar yürüten Fawcett Society de bu kampanyanın destekçisi. Kuruluşun başkanı Felicia Willow, "Bu noktaya ulaşmak için uzun bir yol oldu, ancak sonunda sıhhi ürünleri gerekli olmayan lüks ürünler olarak gören cinsiyetçi vergi tarihe karıştı" açıklaması yaptı.

ÜCRETSİZ YAPILMALI

İngiltere'de ücretsiz sıhhi ürünler sağlanması için kampanya yürüten Ücretsiz Dönemler grubundan avukat Gemma Abbott ise Muhafazakâr Parti hükümetinden, hijyenik ped ve tamponların neden ücretsiz sağlanmadığına yönelik açıklama bekliyor. Abbott, "Dönem ürünlerini gerekli olmayan olarak nitelendiren herhangi bir düzenlemenin saçma olduğunu ve gerçek cinsiyet eşitliği arayan bir toplumda yeri olmadığını kabul edebileceğimizi düşünüyorum" diyor.