İngiltere’de ifade özgürlüğünü kısıtlayan yasa tasarısı tepki nedeni. Protestoculara karşı polisin yetkilerini genişleten yasa tasarısı bugün Lordlar Kamarası’nda oylanacak.

İngiltere'de eylemciler hedefte

DIŞ HABERLER SERVİSİ

İngiltere'de Muhafazakar Parti hükümetinin protestoları kısıtlayan, polisin yetkisini artıran yasa tasarısı muhalefetten gelen tepkilere rağmen bugün Lordlar Kamarası'nda oylanacak. Polis, Suç ve Ceza başlıklı söz konusu tasarının oylamada kabul edilmesi halinde ülkede protestolara yönelik ağır müdahalelerin önü açılacak.


Avam Kamarası'nda tartışmaların arasından geçerek Lordlar Kamarası'na varan tasarı, İngiltere'de 33 yaşındaki Sarah Everard'ın Mart 2021'de erkek cinayetiyle katledilmesinin ardından hazırlandı. Erkek cinayetlerine karşı yapılan eylemlere polisin sert müdahalelerinin tepki çekmesi üzerine Muhafazakar Parti hükümetinden polisin yetkisini artırma hamlesi geldi.

İngiltere İçişleri Bakanı Priti Patel, söz konusu yasa tasarısının "suç oranlarını düşürmek ve sokakları daha güvenli hale getirmek için hazırlandığını" savundu.

Tasarı, polise protestolar için başlangıç ve bitiş saatleri tanımlama ve ses düzeyini kontrol etme yetkileri tanırken tek kişilik protestolara bile müdahale etme izni veriyor. Ayrıca daha önce protestolara katıldığı için ceza alan kişilerin tüm eylemlere katılmasının yasaklanması da tasarıda yer alıyor. Polisin kişi ya da aracı durdurarak arama yetkisinin genişletilmesi, protestolarda anıtlara zarar verenlere 10 yıla kadar hapis cezası verilmesi gibi uygulamalar da tasarının tartışılan maddeleri oldu. Bir diğer tartışmalı madde ise "polisin sağlık ve eğitim hizmetleri sunan kurumlardan kişilerin özel bilgilerini "şiddeti önlemek" gerekçesiyle isteyebilme yetkisi verilmesi" şeklinde. Tasarı, başta İşçi Partisi olmak üzere insan hakları savunucuları ve sivil toplum kuruluşlarının tepkisini çekti.

İngiltere İşçi Partisi milletvekili David Lammy, tasarıyı "doğru dürüst düşünülmemiş ve insanların özgür ifade ve demokratik protesto haklarını ellerinden almak isteyen bir karmaşa" olarak tanımladı. Rights of Women (Kadınların Hakları) isimli kampanya grubu da tasarıda kadınlara karşı şiddeti hedefleyen uzun vadeli bir plan olmadığını belirtti. Başkent Londra'da hafta sonu yasa tasarısına karşı eylemler yapılırken bugün de protestolar düzenlenecek. Eylemleri destekleyen İşçi Partili eski Maliye Gölge Bakanı John McDonnell, “Lordlar ya da parlamento, halkın demokratik haklarını sokakta elde etmeden daha güçlü değildir" açıklaması yaptı.