İngiltere Başbakanı Boris Johnson ülkede herkesin haftada iki kez ücretsiz Covid-19 testi olabileceğini açıkladı. İngiltere’de aşılama hızla devam ederken ülkede yeniden açılma adımları devreye girecek.

İngiltere'de isteyen herkes haftada iki kez Covid-19 testi olabilecek

Dünyadaki en hızlı aşılama kampanyalarından birini yürüten İngiltere'de tekrar açılma adımları kapsamında Başbakanı Boris Johnson herkesin haftada iki kez ücretsiz Covid-19 testi olabileceğini açıkladı.

Johnson kitlesel test programının virüsün yayılma zincirini kırmasını ve vakaların semptomlar görülmeden belirlenmesini sağlayacağını söyledi. Johnson'ın bugün uluslararası seyahatlerin tekrar başlatılması, aşı pasaportu ve ekonominin bazı alanlarının açılması planlarını duyrması bekleniyor.

Avrupa'da vaka sayıları artarken ve yeni kapanma önlemleri devreye girerken salgından en kötü darbeyi alan ülkelerden biri olan İngiltere'de Başbakan Johnson gelecek aylarda kısıtlamaları gevşetme planları yapıyor.

Johnson açıklamasında "Aşılama programımızda iyi ilerleme sağlarken ve yol haritamız kısıtlamaları dikkatli bir şekilde hafifletmeye devam ederken düzenli hızlı test yapmak bu çabaların boşa gitmemesi için daha önemli" ifadelerini kullandı.

Sağlık Bakan Yardımcısı Edward Argar testlerin evlere ve işyerlerine gönderilebileceğini ya da test merkezleri ve eczanelerden temin edilebileceğini kaydetti. Argar testi pozitif çıkanların evde karantinaya gireceğine güvendiğini aktardı.

Ülkede dört aydır devam eden sert kanpanma önlemleri yavaş yavaş gevşetilirken artan sayıda test yapılmasının sağlık yetkililerinin salgının seyrini izlemesine yardım etmesi bekleniyor.

İSRAF ENDİŞESİ

Ancak hızlı test programını eleştiren kesimler, programın "skandal" düzeyde israfa yol açma riski olduğunu söylüyor.

İngiltere'de Şubat ayı ortasında günde yaklaşık 250 bin hızlı koronavirüs testi yapılmış, Mart ayı sonunda bu sayı milyonu aşmıştı.

18-24 Mart haftasında okullarda yapılan 4 milyon 200 bin testten 4 bin 502'sinin sonucunun pozitif çıktığı açıklanmıştı. (Reuters, BBC Türkçe)