İngiltere'de yaygın kullanımına onay verilen koronavirüs aşısının kullanımında öncelikli olacakların listesi belli oldu. Buna göre, aşı ilk olarak bakım evinde kalanlar ve bakıcıları, 80 yaş üstündekiler ile sağlık çalışanlarına yapılacak.

İngiltere'de koronavirüs aşısında öncelikli olacakların listesi açıklandı

İngiltere'de yaygın kullanımına onay verilen ve gelecek hafta uygulanmaya başlanacak olan, Alman biyoteknoloji firması BioNTech'in Amerikan ilaç şirketi Pfizer ile geliştirdiği yeni tip koronavirüs (Covid-19) aşısının kullanımında "öncelikli olacakların" listesi yayımlandı.

Ortak Aşılama ve Bağışıklama Komitesi (JCVI), ülkede toplu Covid-19 aşılamasına ilişkin "öncelikli gruplar hakkında tavsiyeler" belgesini açıkladı.

Buna göre, aşılamanın öncelikli yapılacağı gruplar şu şekilde sıralandı:

1- Bakım evinde kalanlar ve bakıcıları,

2- 80 yaş üstündekiler ile sağlık çalışanları,

3- 75 yaş üstündekiler,

4- 70 yaş üstündekiler ve klinik olarak savunmasız olanlar,

5- 65 yaş üstündekiler,

6- 16-64 yaş arasında ölüm riskini barındıran hastalıklara sahip olanlar,

7- 60 yaş üstündekiler,

8- 55 yaş üstündekiler,

9- 50 yaş üstündekiler.

Hamilelere ve 16 yaşın altındaki çocuklara aşı yapılmayacağı belirtilen belgede, hamile olanlara ve ilk doz aşının yapılmasından sonraki üç ay içinde hamile kalma ihtimali olanlara aşı talebinde bulunmamaları tavsiyesinde bulunuldu.

JCVI'nin belgesinde, daha büyük yaştaki ve yatılı bakıma ihtiyaç duyan zihinsel engelli çocuklara da Covid-19 aşısının uygulanacağı bilgisine yer verildi.