İngiltere Başbakanı Liz Truss'ın istifasının ardından başlayan yeni başbakan ve Muhafazakar Parti lideri seçimi sürecinde eski Başbakan Boris Johnson ve eski Maliye Bakanı Rishi Sunak'ın gizli görüşmede bulundukları öne sürüldü.

İngiltere'de liderlik yarışı: Rishi Sunak ile Boris Johnson'dan gizli zirve

İngiltere Başbakanı Liz Truss'ın 20 Ekim'de istifa etmesinin ardından ülkede yeni Muhafazakar Parti lideri ve başbakanı belirleme yarışı devam ederken, eski Başbakan Boris Johnson ve eski Maliye Bakanı Rishi Sunak'ın gizli görüşme gerçekleştirdiği iddia edildi.

İngiliz basınına göre, Truss'un yerine gelecek yeni adayın belirlenme sürecinde Johnson ve Sunak arasında dün geç saatlere kadar süren bir görüşme yaşandı.

İngiliz basınının, "gizli zirve" olarak nitelendirdiği toplantıda Johnson ve Sunak'ın ne konuda tartıştıklarının belirsiz olduğu aktarılırken, ikilinin potansiyel bir anlaşmaya varabileceği de tahminler arasında yer aldı.

SUNAK ADAYLIĞINI AÇIKLADI

İngiltere'de eski Maliye Bakanı Rishi Sunak, 20 Ekim'de istifa eden Başbakan Liz Truss'ın yerini almak için parti içerisinde başlayan liderlik yarışına katılacağını resmen duyurdu.

Sunak, Twitter'dan yaptığı açıklamada, İngiltere'nin "derin bir ekonomik krizle" karşı karşıya olduğunu belirterek, "Partimizin şimdi yapacağı seçim, gelecek nesil İngiliz halkının, öncekinden daha fazla fırsata sahip olup olmayacağına karar verecek" ifadelerini kullandı.

SÜREÇ NASIL İLERLEYECEK?

Parti içerisinde başlayan liderlik yarışına katılmak için adayların yarın TSİ 16.00'ya kadar en az 100 milletvekilinin desteğini alması gerekiyor.

100 milletvekili desteğini birden fazla adayın alması durumunda, yarın saat TSİ 17.30-19.30 arasında Muhafazakar Parti milletvekilleri arasında oylama yapılacak ve sonuçlar 20.00'de açıklanacak.

Üç adayın olması durumunda ise en az oyu alan kişi elenecek ve son iki aday arasında TSİ 20.30-22.30 arasında bir oylama daha yapılacak ve oylama sonucu TSİ 23.00'de açıklanacak.

Bu süreçten sonra hala iki aday kalırsa, bu kez Muhafazakar Parti üyeleri, bu iki isim arasında çevrim içi oy kullanacak ve oylama sonuçları 28 Ekim'de açıklanacak.

Partiden tek bir aday çıkması durumunda ise ülkenin yeni başbakanı bu hafta başında belli olabilir.