İngiltere'de öğrencilerin işgal eylemi sürüyor

İngiltere’deki Manchester Üniversitesi öğrencilerinin yüksek kiralara karşı başlattıkları işgal eylemi, altıncı gününü geride bıraktı. Fallowfield’daki Owens Park yerleşkesindeki bir binayı işgal eden öğrenciler, üniversite yönetimini “kâr hırslarını öğrencilerin önüne koymakla” suçluyor. Üniversitelilerin talepleri arasında, kiraların yüzde 40 azaltılması, koronavirüs salgınının psikolojik olarak yarattığı tahribat karşısında desteğin artırılması gibi maddeler bulunuyor.

Yüzde 5 yetmez, yüzde 40!

“Kira eylemi” adıyla örgütlenen bir grup öğrencinin liderlik ettiği işgal eyleminde binaya, “Öğrencileri ve çalışanları kârınızın önüne koyun” pankartı asıldı. İşgalin altıncı gününde, üniversite yönetiminin sadece iki haftalık(yüzde 5) kira indirimi teklifi sunmasının kabul edilemez olduğunu söyleyen üniversiteliler, talepleri karşılanana kadar mücadeleye devam edeceklerini belirtti.


Gençlik unutmaz

Üniversite öğrencileri sosyal medya hesaplarında yaptıkları paylaşımlarda, hükümetin koronavirüs salgınında öğrencilere sırtını dönmesine de dikkat çekiyor. Muhafazakâr yönetimin, genç vatandaşlarının öfkesini ve taleplerini görmezden gelmeye devam ederse, pandemi koşulları geçse bile unutulmayacağının altını çizen öğrenciler, harekete geçmeye çağırıyor.

Manchester Üniversitesi, salgın boyunca birçok öğretim görevlisini işten çıkartırken, öğrenim ve yurt ücretlerinde de hiçbir indirime gitmemişti. Öğrenciler, talepleri göz ardı edilince geçtiğimiz hafta kira grevi başlatmış ancak üniversite yönetimi greve katılan öğrencilere para cezası uygulamıştı.