İngiltere’de sağlık sistemi ve sosyal bakım çalışanlarına gelecek haftadan itibaren antikor testleri uygulanacak. Bu testler daha sonra laboratuarlarda işlenecek

İngiltere’de sağlık çalışanlarına gelecek haftadan itibaren antikor testleri uygulanacak

DIŞ HABERLER SERVİSİ

İngiltere’de ulusal sağlık sistemi ve sosyal bakım çalışanlarına gelecek haftadan itibaren antikor testleri uygulanacak. Antikor testleriyle kişilerin Covid-19 hastalığını daha önce geçirip geçirmediklerinin, dolayısıyla vücutlarının bağışıklığı olup olmadığının belirlenmesi amaçlanıyor. Ön cephede çalışan sağlık çalışanlarının kaygılarını azaltmak ve kaç kişinin Covid-19 hastalığını geçirdiğini hakkında gerekli verileri ortaya koymak amacıyla yüz binlerce çalışana kan testleri uygulanacak. Bu testler daha sonra laboratuarlarda işlenecek.

Ancak uzmanlar, olası hatalı antikor test sonuçları hakkında uyarıyor, çünkü ‘yalancı’ pozitif sonuçlar kişilerde hatalı bir şekilde güvende olma hissi yaratabilir. Hastalığı daha önce geçirmediği ve vücudu gerekli antikoru kazanmadığı halde antikor testinin hatalı bir şekilde pozitif çıkması durumunda, kişi gerekli mesafe ve koruma tedbirlerini bırakabilir ve bu durum olumsuz sonuçlar doğurabilir. Bir diğer konu ise, vücutta antikor bulunmasının yeniden enfeksiyon riskini azaltması ya da ortadan kaldırması umulmakla birlikte, bunun henüz kanıtlanmamış olması. Ayrıca kazanılan bağışıklığın ne kadar sürdüğü de hala bilinmeyen noktalardan biri.

Guardian’a uygulamayla ilgili değerlendirmede bulunan Hastane Danışmanları ve Uzmanları Derneği Başkanı Dr Claudia Paoloni, “Kimin bu virüsü önceden geçirip geçirmediğinin değerlendirilebilmesi önemli bir dönüm noktası, ancak hala bir dizi bilinmeyen nokta var” diye belirtti. Antikorların rolüne de değinen Paolini, “Bu uygulama, farklı şekillerde çalışmaya kapı aralayabilir ve virüsü zaten geçirmiş olanların Covid-19 hastalarının bakımı için görevlendirilmesiyle sağlık çalışanlarının risk düzeyi azaltılabilir. Ancak antikorların sağladığı bağışıklığın düzeyi ve süresi hakkında büyük belirsizlikler hala sürüyor” şeklinde konuştu. Paolini, bu yeni testin, antikor testi pozitif çıkan sağlık çalışanlarının koruyucu ekipman ve diğer koruma malzemelerinin azaltılmasına yeşil ışık yakıldığı anlamına gelmemesi gerektiğini de ekledi.

Guardian’ın haberine göre, İngiltere Toplum Sağlığı Depatmanı (PHE) bu hafta iki antikor testini onayladı. Bunlardan biri İsviçre merkezli Roche firmasının, diğer ise Galler merkezli Ortho Clinical Diagnostics adlı bir firma.

İlk olarak Covid hastalarıyla yakından çalışan yoğun bakım personeli, koronavirüs kliniklerinde çalışanlar, acil serviste çalışan doktor ve hemşirelere antikor testlerinin uygulanmasında öncelik tanınacak. Bu uygulama sonrasında bilim insanları, antikor testi pozitif çıkanları, zaman içinde antikor seviyelerinin düşüp düşmediği ve yeniden hasta olup olmadıkları açısından takip edecek.

Uygulanacak antikor testlerini üreten firmalardan biri olan Ortho Clinical Diagnostics, kendi testinin Covid-19 açısından % 100 spesifik olduğunda iddialı. Roche’un testi % 99,8 ve Abbott’ın testi ise % 99,6 spesifiklikle İngiltere Toplum Sağlığı Departmanı tarafından onaylanmıştı.

Kaynak: Guardian