İngiltere’de erken seçim öncesi iktidardaki Muhazafakâr Parti ve ana muhalefetteki İşçi Partisi liderleri arasında gerilimin dozu yükseliyor. Boris Johnson ve Jeremy Corbyn’in gündemini Brexit ve ulusal sağlık sistemi tartışmaları oluşturuyor. Corbyn, “Sağlık servisimizin özelleştirilmesi için pazarlık masasında olduklarını gördük. Başka neleri halktan gizliyorlar?” diye sordu

İngiltere’de seçime günler kala Corbyn meydan okudu: Halktan ne gizliyorsunuz?

DIŞ HABER SERVİSİ

İngiltere’de 12 Aralık’ta yapılacak erken seçime günler kala iktidara talip olan ana muhalefetteki İşçi Partisi lideri Jeremy Corbyn, Muhafazakâr Parti lideri Boris Johnson hükümetinin sağlık hizmeti ve Brexit’le ilgili yürütülen gizli anlaşmaları ifşa etti.
Johnson’ın Brexit anlaşmasına dair halkı yanlış bilgilendirdiğine dikkat çeken Corbyn, yapılan gizli anlaşmalar gereği seçim sonrası Brexit’e dair halkın yalan beyanlarla aldatılmaya devam edeceğini söyledi. Corbyn, “Ortak pazar ve yeni ticari anlaşmaları AB ile yapıp onu da halkın oyuna sunacağız ve Brexit meselesini 12 Aralık seçimlerinden 6 ay sonra çözeceğiz” dedi.

‘HALKTAN NELERİ GİZLİYORLAR’

Corbyn’in bir diğer iddiası ise ulusal sağlık sisteminin özelleştirilmesine ilişkin yürütülen gizli görüşmeler oldu. Maliye Bakanlığı’na ait bir gizli belgeden bahseden Corbyn, “Johnson, daha önce de Ulusal Sağlık Hizmeti’ni (NHS) satmayacağını söylemişti. Fakat elde ettiğimiz belgelerle, aslında sağlık servisimizin özelleştirilmesi için pazarlık masasında olduğunu gördük. Acaba başka neleri halktan gizliyorlar?” diye sordu.

Corbyn, Johnson’un “Kuzey İrlanda ile Büyük Britanya arasında sınır olmayacak” sözünü de hatırlatarak, aslında bir sınır planının olduğunu ve bunun da halktan gizlediğini söyledi. Kuzey İrlanda’ya büyük ekonomik zararların verileceğini ve fiyatların da artırılarak, halkın alım gücünün azalacağını ve birçok şirketin yolsuzlukları hayata geçirerek bir “arka kapı yolsuzluğunun” koşullarını yarattığını dile getirdi. Corbyn, “Sağlık servisine yeterince bütçe ayırmazsanız, bir süre sonra özelleştirilmesini tartışırsınız. Bu hükümet onu yapmaya çalışıyor. Biz iktidar olduğumuzda, sosyal servislerin hepsi emin ellerde olacak” dedi.

“Biz, ne Brexit isteyen yüzde 52’nin ne de istemeyen yüzde 48’in yanındayız. Biz, yüzde 1’i oluşturan en zenginleri dışarıda tutarak, yüzde 99’un yanında olacağız” diyen Corbyn, gerçek bir değişim için 12 Aralık’ta İşçi Partisi’ne oy verilmesini istedi.

KIYASIYA YARIŞ

12 Aralık’ta yapılacak erken genel seçimlerde, iktidardaki Muhafazakar Parti ile ana muhalefet partisi İşçi Partisi arasında ciddi bir yarış yaşanıyor. Kamuoyu yoklamalarına göre, Muhafazakar Parti yüzde 40-42 oranında görünürken İşçi Partisi 32-34 görünüyor. Bu farkın seçim gününe kadar daha da daralacağı tahmin ediliyor. Dar bölge seçim sistemi uygulandığında, birçok kez oy oranı ile çıkartılan milletvekilleri sayıları farklı olabiliyor. Bu yüzden daha az oy alıp daha çok milletvekili çıkartmak mümkün olabilecek.