İngiltere Başbakanı Boris Johnson, kabine ve partisindeki istifaların ardından açıklamalarda bulundu. Avam Kamarası'nda konuşan Johnson, istifa çağrılarına yönelik görevine devam edeceği mesajını verdi. Seçim çağrısı yapıp yapmayacağı sorusuna Johnson, bunun ulusal bir hata olacağı yanıtını verdi.

İngiltere'de siyasi kriz: Boris Johnson'dan istifa çağrılarına yanıt
Fotoğraf: AA

İngiltere Başbakanı Boris Johnson, kabine ve partisindeki istifaların ardından kendisine yönelik artan istifa çağrılarını reddetti ve görevine devam edeceğini bildirdi.

Johnson, hükümet ve parti içinde art arda gelen istifa kararlarının ardından Avam Kamarası'nda yapılan haftalık Başbakana Sorular Oturumu'nda konuştu.

Muhalefetin, Başbakan'ın da istifa etmesi gerektiği çağrılarına verdiği yanıtta Johnson, şunları söyledi:

"Açıkçası, hükümetin devam etmesinin ve verdiğimiz görevi yerine getirmesinin imkansız olduğunu hissettiğim koşullar olsaydı ya da Ukrayna halkını destekleme arzumuzda hüsrana uğradığımızı hissetseydim, o zaman yapardım ama açıkçası devasa bir yetkiye sahip olduğu zor koşullarda bir başbakanın görevi, görevine devam etmektir. Yapacağım şey bu."

SEÇİM ÇAĞRISINI REDDETTİ

İskoç Ulusal Partisinin Meclis Grubu lideri Ian Blackford da Başbakan Johnson'ın "umutsuzca kendi fantezisine tutunduğunu" belirterek, seçim çağrısı yapıp yapmayacağı sorusunu yöneltti.

Johnson, Blackford'un seçim çağrısını reddederek, bunun ulusal bir hata olacağını savundu.

Ülkede, son 24 saatte bakan, devlet bakanı, bakan yardımcısı ve özel sekreter düzeyinde 21 istifa kararı alındı.

İstifa edenler arasında İngiltere Sağlık Bakanı Sajid Javid, İngiltere Maliye Bakanı Rishi Sunak, Hazine Bakan Yardımcısı John Glen ve Okullardan Sorumlu Devlet Bakanı Robin Walker gibi üst düzey isimler yer aldı.

2 BAKAN İSTİFA ETMİŞTİ

İngiltere'de Sağlık Bakanı Javid ile Maliye Bakanı Sunak dün art arda kabineden istifa ettiklerini açıklamıştı.

Javid, Twitter'dan yaptığı açıklamada, artık vicdanen görevine devam edemeyeceğini ve Johnson'a güven duymadığı için istifa ettiğini belirtmişti.

Sağlık Bakanı'nın istifa kararından kısa bir süre sonra Maliye Bakanı Sunak da istifa ettiğini açıklamıştı.

İki bakanın istifa kararı, Johnson'ın, Muhafazakar Parti milletvekili ve partinin grup yöneticisi Chris Pincher'a yönelik taciz suçlamalarından haberdar olmasına rağmen kendisine verdiği görevden dolayı "son derece pişman" olduğunu açıklamasının ardından gelmişti.

Başbakanlık Ofisi 10 Numara'dan daha önce yapılan açıklamada, Johnson'ın Pincher'la ilgili taciz iddialarından haberdar olmadığı belirtilmişti. Ancak daha sonra Johnson'ın, 2019'da dışişleri bakanı olarak görev yaptığı dönemde Pincher'la ilgili şikayetler hakkında bilgilendirildiği ortaya çıkmıştı.

Bakanların istifalarından hemen önce Johnson, Pincher'a verdiği görev nedeniyle özür dilemiş, büyük pişmanlık duyduğunu dile getirmişti.

İŞÇİ PARTİSİ: HÜKÜMET DEĞİŞİKLİĞİNE İHTİYACIMIZ VAR

İngiltere'de ana muhalefetteki İşçi Partisi lideri Keir Starmer, Sağlık Bakanı Sajid Javid ve Maliye Bakanı Rishi Sunak'ın kabineden istifalarının ardından hükümetin çökmekte olduğunu belirtti.

Starmer, İngiltere Başbakanı Boris Johnson'a tepki gösteren Javid ve Sunak'ın art arda istifasının ardından yaptığı açıklamada, iki bakanı, Johnson'ın "suç ortakları" olmakla suçladı.

Keir Starmer, "(Johnson) Kanunları çiğnediğinde, defalarca yalan söylediğinde, İngiliz halkının fedakarlıklarıyla alay ettiğinde onu desteklediler" ifadesini kullandı.

İki bakanın aylar önce istifa etmesi gerektiğini belirten Starmer, "İngiliz halkı aldanmayacak. Muhafazakar Parti bozuldu ve bir adamı değiştirmek bunu düzeltmez. Sadece gerçek bir hükümet değişikliği İngiltere'ye ihtiyaç duyduğu yeni başlangıcı sağlayabilir" değerlendirmesinde bulundu.

Gelecek birkaç hafta içinde bir seçim çağrısı yapılırsa, bunu destekleyip desteklemeyeceği sorulduğunda Starmer, "Evet. İngiltere için yeni bir başlangıca ihtiyacımız var. Bir hükümet değişikliğine ihtiyacımız var" yanıtını verdi.