İngiltere, Ankara-İzmir hızlı tren hattı için 2.3 milyar dolar tutarında altyapı ihracat finansman kredisi vereceğini açıkladı. Kredi altyapı alanında İngiltere’nin şu ana kadar verdiği en büyük kredi olacak.

İngiltere’den Ankara-İzmir hızlı tren hattı için kredi

COP26 iklim zirvesine ev sahipliği yapan İngiltere’nin Ticaret Bakanlığı tarafından gece saatlerinde yapılan açıklamaya göre, ihracat kredisi kurumu UKEF, 503 kilometre uzunluğundaki hızlı tren hattına 2.1 milyar avro (2.3 milyar dolar) kredi sağlayacak.

Hazine ve Maliye Bakanlığı geçen yıl 16 büyük projenin finansmanı için yurt dışındaki kreditör kuruluşlarla toplamda 6 milyar 800 milyon 367 bin dolarlık kredi finansmanına imza attı. AA'nın haberine göre söz konusu finansmanın yaklaşık 6 milyar doları demir yolu projelerine sağlanırken, Ankara-İzmir YHT projesine 16 Ağustos'ta Credit Suisse AG Londra Şubesi ve Standard Chartered Bank liderliğindeki kreditör kuruluşlardan 382 milyon dolar kaynak bulundu. Daha sonra 17 Aralık'ta projeye, İngiltere İhracat Kredi Kuruluşu (UKEF) garantisi altında çeşitli kreditör kuruluşlardan sağlanan 2,4 milyar dolarlık kredi için imza atıldı. Böylece söz konusu proje için sağlanan kredi tutarı yaklaşık 2,8 milyar dolara ulaştı.

İngiltere Ticaret Bakanı Anne-Marie Trevelyan yaptığı açıklamada “Türkiye, İngiltere için hayati önem taşıyan bir ticaret ortağıdır. UKEF’in bugüne kadar gerçekleştirdiği en büyük sivil altyapı anlaşmasının da aynı derecede sürdürülebilir olması bir o kadar uygundur” dedi. Kredinin finansmanında Credit Suisse ve Standard Chartered Bank başta olmak üzere bankalar rol alacak.

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati ise yaptığı açıklamada, “İngiltere hükümeti ile uzun süredir devam eden güçlü ilişkilerimiz ve işbirliğimiz açısından oldukça memnunuz ve işbirliğimizi gelecekte daha da güçlendirmeyi umuyoruz” dedi. (Reuters, AA)