İdlib'de gerilimin tırmanması ve Türkiye'nin göçmenlere sınırda müdahale etmeyeceği kararının ardından Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin bugün toplanacağı belirtildi.

BMGK'den acil toplantı kararı

Reuters'a konuşan diplomatlar, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin bugün ilerleyen saatlerde İdlib'deki gelişmeleri görüşmek üzere toplanacağını belirtti. Toplantının bu akşam saat 21.00'da başlayacağı belirtildi.

ABD, Britanya, Belçika, Almanya, Estonya, Fransa ve Dominik Cumhuriyeti'nin Güvenlik Konseyi'nin toplanması için talepte bulunduğu belirtildi.

İdlib'de dün gerçekleştirilen saldırının sonucunda 33 Türk askeri hayatını kaybetti.

Reuters dün üst düzey bir Türk yetkiliye dayandırdığı haberinde Türkiye'nin Suriyeli sığınmacıların kara veya deniz yoluyla Avrupa'ya geçişlerini önlememe kararı aldığını aktarmıştı.

NE OLMUŞTU?

Dün (27 Şubat) akşam saatlerinde İdlib’de Türkiye askerlerinin hava saldırısı ile vurulduğu iddiaları sosyal medyada dolaşıma girdi. İlk anlarda bağımsız kaynaklarca doğrulanamayan iddiaların ardından gece yarısına doğru açıklama yapan Hatay Valisi, İdlib’in güneyinde Suriye’ye ait jetlerin saldırısı sonucu 9 askerin yaşamını yitirdiğini açıkladı. Valilik tarafından yapılan ikinci açıklamada 22, üçüncü açıklamada 29, dördüncü ve son açıklamada ise 33 askerin yaşamını yitirdiği bildirildi.

Gelişmenin gündeme düşmesi ardından Saray’da Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın katıldığı güvenlik zirvesi düzenlenirken CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu da partisinin genel merkezinde kurmaylarıyla bir araya geldi. MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli de genel merkezde kurmaylarıyla birlikte gelişmeleri takip etti. İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener ise Balıkesir programını iptal ederek Ankara’ya döndü.

Saray’daki güvenlik zirvesinden Türkiye’nin sınırlarının mülteci göçüne açılması kararı çıktı. İdlib’deki gelişmelerin ortaya çıkması ardından sosyal medya ve internete erişimde engelleme kaynaklı güçlükler yaşanıyor.