İngiltere'de, 17. Yüzyıl’da yaşayan köle taciri Edward Colston'ın heykelinin ırkçılık karşıtı protestoda yıkılması üzerine soruşturma başlatıldı.

İngiltere’den köle taciri heykelinin yıkılmasına soruşturma

İngiltere polisi, ırkçılık karşıtı gösterilerde köle taciri Edward Colston'ın heykelinin yıkılmasıyla ilgili soruşturma başlatırken başkent Londra'daki eski Başbakan Winston Churchill'in heykelinin üzerine de “Bir ırkçıydı” yazıldı.

Bristol kentinde yaşanan olayın ardından yapılan açıklamada, kentteki gösteriye 10 binden fazla kişinin katıldığı belirtildi.

Buna karşın bir grubun 17. yüzyıl köle tacirlerinden Edward Colston’ın heykelini yıktığı aktarılan açıklamada, olayla ilgili soruşturma başlatıldığı ve faillerin kimliklerinin tespit edilmeye çalışıldığı kaydedildi.

Öte yandan İçişleri Bakanı Priti Patel, Colston heykelinin devrilmesinin, "tamamen utanç verici" olduğunu savundu.

Polisin olayın peşini bırakmamasını isteyen Patel, “vandalizmin kabul edilemez olduğunu” söyledi.

Öte yandan Londra'daki Parlamento Meydanı'nda bulunan eski Başbakan Winston Churchill'in heykelinin kaidesine, "Bir ırkçıydı" yazıldı.

Göstericiler, "Churchill" yazısının üstünün çizildiği heykelin önünde fotoğraf çektirdi. Heykelin yanında polislerin beklediği görüldü.

EDWARD COLSTON KİMDİR?

Colston, 1672-1689 yılları arasında 80 bin Afrikalı erkek, kadın ve çocuğun Amerika'ya köle olarak götürmüştü. Kurduğu Royal African Company ile köle ticaretinde tekelleşen Colston'ın o dönemde yaptığı köle ticaretiyle elde ettiğine inanılıyor.

6-8 hafta süren yolculuklarda köle yapılmak için Amerika'ya götürülen siyahlardan binlercesinin hastalık, cinayet ve işkenceyle öldüğü belirtiliyor.

İsmi hâlâ Bristol kentindeki sokak ve binalara verilmiş durumda.

Kaynak: AA, BBC Türkçe