İngiltere, Ukrayna’ya yönelik füze saldırılarıyla ilişkili 12 Rus komutanı ve insansız hava araçlarının üretimi ve tedarikinde yer aldığı İranlı iş insanlarına yönelik yaptırım kararı aldı.

İngiltere'den Rus ordu komutanları ve İranlı iş insanlarına yönelik yeni yaptırım kararı

İngiltere, Ukrayna'ya yönelik füze saldırılarıyla ilişkili 12 Rus ordu komutanına ülkeye yönelik füze saldırılarıyla sivil alt yapıyı hedef aldığı, İranlı iş insanlarına ise Rusya’ya insansız hava aracı tedariki ve üretimi gerekçesiyle yaptırım kararı aldığını duyurdu.

Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, 'İran'ın Rusya'ya yüzlerce insansız hava aracı göndererek Rusya'nın en büyük askeri destekçilerinden biri haline geldiğini gösteren' ABD açıklamalarına atıfta bulunuldu ve İran yapımı insansız hava araçlarının sivillere yönelik saldırılarda 'merkezi rol oynadığı' ifadelerine yer verildi.

YAPTIRIM UYGULANACAK İSİMLERİN VARLIKLARI DONDURULACAK

Açıklamada, Ukrayna'ya yönelik saldırıları gerçekleştirmek için kullanılan insansız hava araçlarının üretimi ve/veya tedarikinde yer alan İranlı iş insanlarına ve bir askeri yetkiliye yaptırım uygulanacağı kaydedildi.

Öte yandan, İngiltere'nin yeni yaptırımlarının, Ukrayna sivil altyapısına yapılan saldırıların ardından Rusya ordusundaki 12 komutanı hedef aldığı belirtildi.
Açıklamada, yaptırım uygulanacak isimlerin İngiltere’deki varlıklarının dondurulacağı ve bu kişilere yönelik seyahat yasağı getirileceği vurgulandı.

Açıklamada, İngiltere Dışişleri Bakanı James Cleverly'nin de değerlendirmelerine yer verilerek, şunlar kaydedildi: "Rus güçlerinin Ukrayna'daki şehirlere ve masum sivillere yönelik hesaplı saldırıları cevapsız kalmayacak. İran rejimi, kendi halkından gelen güçlü değişim çağrıları karşısında giderek daha fazla yalnızlaşıyor ve hayatta kalmak için umutsuz bir çabayla Putin'le kirli anlaşmalar yapıyor."

(AA)