İngiltere'den Rusya'ya yönelik üst üste suçlamalar geldi. İngiltere Siber Güvenlik Merkezi'nin (NCSC) yayımladığı tavsiye belgesinde, Rus istihbaratını Covid-19 aşısı çalışmalarını yürüten kuruluşların bilgilerini çalmakla suçlandı. Bir diğer suçlama ise, "Rus aktörlerin" seçimlere müdahale etmeye çalışıldığı öne sürüldü

İngiltere'den Rusya'ya 'Covid-19 aşısı' ve 'seçimlere müdahale etme' suçlaması

İngiltere, Rus istihbaratını yeni tip koronavirüs (Covid-19) aşısını geliştirme çalışmaları yürüten kuruluşların bilgilerini çalmakla suçladı.

İngiltere Siber Güvenlik Merkezi'nin (NCSC) yayımladığı, küresel kuruluşlara karşı yürütülen siber saldırılara ilişkin tavsiye belgesinde, Covid-19 aşısını geliştirme çalışmaları yürüten kuruluşlara karşı Rus istihbarat servisiyle ilişkilendirilen tehdit gruplarınca siber saldırılar düzenlendiği iddia edildi.

Belgede, "The Dukes" ve "Cozy Bear" isimleriyle de bilinen APT29 adlı gruptan yapılan saldırıların Rus istihbarat servisiyle ilişkilendirildiği öne sürüldü.

Saldırıların araştırmaları engellemeye yönelik olmadığı ifade edilen belgede, saldırılarla aşı çalışmalarına ilişkin bilgilerin çalınmak istendiği savunuldu.

Belgede, aşı çalışması yürüten kuruluşlara yönelik saldırıların Rus istihbaratınca düzenlendiğinin Kanada İletişim Güvenliği Kurumu (CSE), ABD İç Güvenlik Bakanlığı (DHS), ABD Ulusal Güvenlik Ajansı (NSA) tarafından da teyit edildiği öne sürüldü.

BİR İDDİA DAHA: SEÇİMLERE MÜDAHALE ETMEYE ÇALIŞTILAR

İngiltere aşı iddiasınının ardından "Rus aktörleri" İngiltere-ABD ticaret anlaşması görüşmelerine ilişkin bilgileri internette yayarak seçimlere müdahale etmeye çalışmakla da suçladı.

Dışişleri Bakanı Dominic Raab, Avam Kamarası'nda gönderdiği yazılı açıklamasında, "Kapsamlı analizlere göre, hükümet, Rus aktörlerin, yasa dışı olarak edinilen ve sızdırılan hükümet belgelerini internette yayarak 2019 genel seçimlerine müdahale etmeye çalıştıklarından neredeyse emin" iddiasında bulundu.

ingiltere-den-rusya-ya-covid-19-asisi-ve-secimlere-mudahale-etme-suclamasi-757534-1.

İngiltere-ABD Serbest Ticaret Anlaşması ile ilgili hassas belgelerin, 2019 genel seçimleri öncesinde yasa dışı bir şekilde edinildiğini ve sosyal medya platformu Reddit üzerinden dolaşıma sokulduğunu öne süren Raab, belgelerin ilgi çekmemesi üzerine seçimler öncesi daha fazla girişimde bulunulduğunu öne sürdü.

SORUŞTURMA BAŞLATILDI

Seçimlere karşı "büyük ölçekli bir Rus kampanyası" olduğuna dair bir kanıt bulunmadığını ifade eden Raab, "Demokratik süreçlerimize müdahale etme girişimi, hiçbir şekilde kabul edilemez" değerlendirmesini yaptı.

Raab, İngiliz demokrasisi ve seçimleri korumanın kendilerinin mutlak bir öncelik olduğunu ve girişimle ilgili soruşturma başlatıldığını kaydetti.

Kaynak: AA, BirGün