İngiltere fazla aşıları yoksul ülkelere verecek

Dış Haberler Servisi

400 milyondan fazla Covid-19 aşısı stoklayan İngiltere, tüm yetişkinlerin aşılanmasından sonra arta kalan aşılarını yoksul ülkelere bağışlama kararı aldı.

BBC’nin haberine göre, Muhafazakâr Parti hükümetinden bir yetkili, İngiltere’nin elindeki aşıların yarısından fazlasının Birleşmiş Milletler’in yoksul ülkelerin aşı erişimi için başlattığı Covax programına gönderileceğini söyledi. BM Genel Sekreteri Antonio Guterres, önceki gün “aşı adaletsizliğini” eleştirmiş, 10 zengin ülkenin dünyadaki tüm aşıların yüzde 75’ini alırken 130 ülkeye henüz bir doz bile gitmediğini duyurmuştu.

AŞILARI DAĞITALIM

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ise ABD ve Avrupa Birliği ülkelerine koronavirüs aşılarının yüzde 5’ini gelişmekte olan ülkelere gönderme teklifinde bulundu. Financial Times’a konuşan Macron, “Anında milyarlarca doz ya da milyarlarca avrodan bahsetmiyoruz. Elimizde olan dozların yüzde 4 ya da 5’ini dağıtmaktan bahsediyorum. Bu dağıtım bizim aşılama programlarımızı etkilemeyecek ancak her ülke elindeki aşı dozlarının bir bölümünü hızlıca gelişmekte olan ülkelere vermeli” dedi. Almanya’nın aşı dağıtımına sıcak baktığını söyleyen Macron, “Böyle bir planın yokluğunda Çin ve Rusya boşluğu dolduruyor. Böylece aşılar üzerinden etki yaratma savaşının yolunu açıyor” ifadelerine yer verdi.