İngiltere'de koronavirüs test kapasitesinin yaklaşık 242 bin olduğu belirtilirken, son birkaç haftada test talebinde büyük artış yaşandığı ifade edildi. Test ve Takip Direktörü Harding, test siparişi vermek için hükümetin internet sitesini ziyaret edenlerin sayısının “güncel mevcut kapasitenin 3-4 katı olduğunu” vurguladı.

İngiltere: Koronavirüs test talebi mevcut kapasitenin 3-4 kat üzerinde

Dış Haberler Servisi

İngiltere Ulusal Sağlık Sistemi (NHS) Test ve Takip Direktörü Dido Harding, koronavirüs testi talebinin ülkenin mevcut test kapasitesinin “3-4 kat” üzerine çıktığını belirtti.

Tüm İngiltere’de son yeni tip koronavirüs (Covid-19) test kapasitesinin 242 bin civarında olduğunu belirten Harding, son birkaç haftada test talebindeki büyük artışın beklenmedik olduğunu sözlerine ekledi.

Independent’ten Ashley Cowburn’ün haberine göre; Test ve Takip Direktörü Harding, çocuklarını teste getiren ebeveyn sayısında “bariz bir artış” gözlemlediklerini belirtti.

Avam Kamarası Bilim ve Teknoloji Komitesinin bir oturumunda konuşan Harding, “(Test) Talebin sahip olduğumuz kapasiteyi önemli bir oranda aştığı bugünden çok açık” diye konuştu.

Komite Başkanı Muhafazakar Milletvekili ve eski bakan Grek Clark’ın güncel talep hakkında soruları üzerine Test ve Takip Direktörü, test isteyen insan sayısına dair tam bir rakam vermenin güç olduğunu belirtmekle birlikte, 119’u arayan ve test siparişi vermek için hükümetin internet sitesini ziyaret edenlerin sayısının “güncel mevcut kapasitenin 3-4 katı olduğunu” vurguladı.

Test sistemi üzerindeki baskının işleme ve laboratuvarlar üzerinde olduğunu söyleyen Harding, şöyle konuştu: “Geldiğinizde test alanının yoğun görünmediğini ve daha fazla çalışabileceğini düşünmenin (kişiye) nasıl hayal kırıklığı hissettirdiğini anlıyorum ancak kapasite sıkıntımız test alanlarında değil, laboratuvarlarda. Ve çok fazla numuneyi laboratuara gönderip işletememek ve insanların sonuçlarını öğrenememesi çok tehlikeli olurdu.”

Hükümetin test açısından önceliklendirdiği listenin başında hastanedeki hastalar, sosyal bakım ve NHS personeli bulunuyor. Bu üç kategori ise tüm testlerin yüzde 50’sini oluşturuyor.