Theresa May geçen hafta partisinden güvenoyunu almış olsa da Brexit sürecindeki sınavı bitmiyor. AB ile görüşmesinden değişiklik kararı çıkmazken, muhalefet ikinci bir referandum talep ediyor

İngiltere parlamentosunda Brexit krizi: Düğüm çözülemiyor

İngiliz parlamentosunda muhalefetin ikinci bir referandum yapılması için çalışmaları sürüyor. Tony Blair Brüksel’e süreci konuşmak için giderken, İşçi Partisi lideri Jeremy Corbyn daha adil ve güçlü bir Avrupa görmek istediklerini ve Brexit için ikinci bir referandum yapılması için çalışacaklarını duyurdu.

Öte yandan Avrupa Birliği (AB) ile görüşmeleri sürdüren İngiltere Başbakanı Theresa May, anlaşma üzerinde bir değişikliğe ulaşamadı. May, yaptığı açıklamada, AB’nin bu anlaşmanın geçici olacağına dair daha fazla güvence verebileceğini söyledi. AB liderleri anlaşma konusunda yeniden müzakere etmeyi reddetti.

İkinci referandum sinyali
Theresa May, “Tony Blair’in Brüksel’e gitmesi ve ikinci bir referandumu savunarak bizim yürüttüğümüz müzakerelerin altını oyması, bir zamanlar oturduğu makama ve İngiliz halkına hakaret” dedi. Blair, cuma günü yaptığı açıklamada, May’in AB ile vardığı Brexit anlaşmasının hiç kimseyi memnun etmediğini belirterek, “Bence mantıklı olan halka gitmek ve bir istikamet belirlemesini istemektir.” demişti. May, Brexit konusunda yeni bir referanduma karşı çıksa da İngiliz basınında bugün yer alan haberlere göre yardımcısı David Lidington yeni referandum için kampanya yürüten gruplarla bir dizi görüşme gerçekleştirdi.

Corbyn’den kampanya
Daha güçlü ve adil bir Avrupa görmek istediğini ifade eden İşçi Partisi lideri Jeremy Corbyn “Benim eleştirim AB’de serbest piyasa ekonomisindeki gelişmelere, Avrupa Merkez Bankası’nın kemer sıkma politikasında oynadığı rol, bazı kamu hizmetlerinde gereksiz rekabeti getiren rekabet politikası gibi konular için. Sosyal Avrupa fikrindeki, kıta genelinde eşitlik fikri, temel haklar düşüncesi, daha fazla asgari ücret düşüncesini destekliyorum. İşçi haklarını destekliyorum. Şu anda biz AB ile müzakere eder bir pozisyondayız. Bu haliyle bir Brexit sürecine karşıyız dedi.