İngiltere bugün, son dört yılda üçüncü kez sandık başına gidiyor. Seçim, sol politikaları merkezine alan ve büyük destek bularak giderek yükselen İşçi Partisi ile Muhafazakar Parti arasında geçecek

İngiltere sandık başında: Muhafazakar Parti mi, İşçi Partisi mi?

İngiltere bugün, Brexit krizinin çözüme ulaşmaması sebebiyle bir kez daha erken genel seçim için sandık başına gidecek. Seçim, Başbakan Boris Jhonson’ın Muhafazakar Partisi ile Jeremy Corbyn liderliğindeki İşçi Partisi arasında geçecek. İşçi Partisi’nin İngiltere’de büyük destek alan sol politikalarının seçimin kaderini nasıl etkileyeceği bugün ortaya çıkacak.

İngiltere'de, yasaya göre 5 yılda bir yapılması gereken genel seçim, Brexit krizinin gölgesinde son dört yılda üçüncü kez düzenleniyor.

Seçmen sayısının 46 milyonu bulduğu ülkede 3 bin 322 aday, 650 seçim bölgesinde parlamentonun alt kanadı Avam Kamarasına girmek için yarışacak.

Ülkede oy verme işlemi yerel saat ile sabah 7'de (TSİ 10.00) başladı ve akşam 10'a (TSİ 01.00) kadar sürecek.

Avam Kamarasında salt çoğunluk olan 326 milletvekiline ulaşan parti, tek başına hükümet kurabilecek.

YENİ SEÇMENLER

Ekimde erken seçim kararının alınmasından bu yana ülkede 3 milyon 100 bin yeni seçmen listeye kaydoldu. Bunun 2 milyonu 35 yaşın, bir milyonu da 25 yaşın altındaki gençlerden oluşuyor.

Önceki seçimlerde daha ziyade yaşlı nüfusun sandık başına gittiği ülkede, yeni seçmenlerin sonuca etki etmesi bekleniyor.

İngiltere, Galler ve İskoçya'da seçim yarışı Başbakan Boris Johnson liderliğindeki Muhafazakar Parti ile Jeremy Corbyn liderliğindeki İşçi Partisi arasında geçecek.

ANKETLER NE DİYOR?

Son yayınlanan anket çalışması Başbakan Boris Johnson liderliğindeki Muhafazakar Parti'nin 6 puan farkla en yakın siyasi rakibi olan Jeremy Corbyn liderliğindeki İşçi Partisi'nin önünde olduğunu gösteriyor.

Reuters tarafından ICM araştırma şirketine yaptırılan ankette Muhafazakarlar yüzde 42 oranında oy alırken İşçi Partisi yüzde 36'da görülüyor.

Onları yüzde 13 ile Liberal Demokrat Parti, yüzde 4 oyla da Brexit Partisi ve İskoç Ulusal Partisi izliyor.

Kuzey İrlanda'da İşçi Partisi seçime girmezken, Muhafazakar Partinin oradaki kolunun başarı kazanması beklenmiyor. Kuzey İrlanda'da yarış İngiltere ile birlik yanlısı Demokratik Birlik Partisi ve ayrılık yanlısı Sinn Fein arasında geçecek.

Sinn Fein, geleneksel boykot politikasının sonucu olarak seçilen milletvekillerini Londra'daki merkezi parlamentoya göndermiyor.

BREXİT

Ülkeyi erken seçime sürükleyen krizin nedeni olan Brexit konusunu seçim kampanyasının merkezine oturtan Muhafazakar Parti, eylülde AB ile vardığı Brexit anlaşması uyarınca ülkeyi 31 Ocak'ta Birlikten ayırmayı vadediyor.

Ana muhalefetteki İşçi Partisi ise AB ile yeni bir anlaşmaya varma ve bu anlaşmayı, içinde AB üyesi kalmanın da bir seçenek olacağı yeni bir referanduma götürme sözü veriyor.

Liberal Demokrat Parti ile İskoç Ulusal Partisi, Brexit'in iptalinden yana tutum alırken; Brexit Partisi ülkenin AB'den anlaşmasız ayrılmasını savunuyor.

Muhafazakar Parti’nin tek başına hükümet kurması halinde ülkenin gelecek yıl AB'den ayrılması olasılığı güçlenecek. Brexit Partisinin de parlamentoya milletvekili sokmayı başarması durumunda, bu senaryonun anlaşmasız ayrılığa doğru evrilmesi de mümkün olacak.

İşçi Partisi, Liberal Demokratlar ve İskoç Ulusal Partisinin bir koalisyon çıkarması halinde ise Brexit'in bir kez daha ertelenmesi ve yeni referandum ihtimali güçlenecek.

İŞÇİ PARTİSİ’NİN SOL VAATLERİ VE HALK DESTEĞİ

Seçimde başlıca partiler Brexit sorununa odaklanırken, ana muhalefetteki İşçi Partisi sol politikaları merkezine alarak ulusal sağlık sistemini güçlendirmeyi, asgari ücreti yükseltmeyi, üniversiteleri ücretsiz hale getirmeyi, başta toplu taşıma olmak üzere temel hizmetleri kamulaştırmayı ve herkese ücretsiz geniş bant internet vermeyi vadediyor.

Partinin anketlerdeki oy oranı ile politikalarına destek arasında ise dikkat çeken bir açı farkı var. İşçi Partisi’nin solu merkezine alan vaatleri, genel manada oy oranından daha fazla halk desteği alıyor. Söz konusu durum, sol politikaların Avrupa’da giderek genişleyen bir halk desteği aldığını gösteriyor.

ÖNCEKİ SEÇİMLERDE NE OLMUŞTU?

Ülkede son erken seçim, iktidardaki Muhafazakar Parti’nin girişimiyle 2017'de yapılmıştı. Parlamentoda daha büyük bir çoğunluk elde edip Brexit'i hızla hayata geçirmeyi planlayan parti, seçimde tek başına hükümet çoğunluğunu da kaybederek azınlık hükümeti kurmaya mecbur kalmıştı.

2017 seçiminde anketler, Muhafazakar Partiyi yüzde 44'te, İşçi Partisini yüzde 36'da gösterirken; seçim sonucu yüzde 42,4'e yüzde 40 olarak gerçekleşmişti.

Anketler, iki partiyi yüzde 34'le başa baş gösterdikleri 2015'te de yanılmış, Muhafazakarlar yüzde 36,9 ile tek başına hükümet olurken, İşçi Partisi yüzde 30,4 ile ana muhalefette kalmıştı.

Kaynak: AA, Euronews