İnşaat işçileri hakları için direnişte

Hak gasplarının en yoğun yaşandığı işkollarının başında inşaat geliyor. Birçok şantiyede işçiler, "İnşaat işçisi köle değildir" diyerek gasp edilen hakları için mücadele ediyor.

Gentes Şirketler Grubu’nın Cezayir’deki otel inşaatında çalışan ve altı aydır maaşları ödenmeyen inşaat işçileri bir haftadır direnişte. İnşaat ve Yapı İşçileri Sendikası’nın (İYİ-SEN) öncülüğünde şirketin Dünya Ticaret Merkezi’nde bulunan genel merkezi önünde direnişlerini sürdüren işçiler, dün de eylemdeydi. İşçiler adına konuşan İYİ-SEN Başkanı Ali Öztutan, “Alamadığımız maaşlarımız için çarşamba günü başlattığımız mücadeleye ilk günkü kararlılığımızla devam ediyoruz. Tüm haklarımızı alana kadar evlerimize dönmeyeceğiz. Gentes hakkımız olanı gasp etmekte ısrar ediyor. Biz boyun eğmeyeceğimizi söyledik. Emeğimizi Gentes Şirketler Grubu’na yedirmeyiz. İnşaat işçisi köle değildir” dedi.

TEKYOL PLUS İŞÇİLERİNE GÖZALTI

Öte yandan Adem Çelik Şirketler Grubu ve Tekyol Plus’ta hakları gasp edilen inşaat işçileri de direniyor. İstanbul Beylikdüzü’ndeki Beykent Üniversitesi Avalon şantiyesinde çalışan işçiler, dün malzemelerin bulunduğu depoyu kilitleyerek oturma eylemi yaptı. İnşaat İşçileri Sendikası (İnşaat-İş) üyesi işçiler, İş Yasası’nın 34’üncü maddesi gereğince, ödenmeyen hakları nedeniyle iş görmeme hakkını kullandıklarını belirtti. İşçiler, yol paraları ile bayram ve hafta sonu mesailerinin karşılığının ödenmesini istedi.

Tekyol Plus’ta ise ücret ve tazminat alacakları için 17 gündür direnişlerini sürdüren işçiler, dün şirketin merkez ofisinin bulunduğu Onat Plaza’nın kapısında topluca durarak eylem yaptı. İnşaat-İş’in 7 üyesi ile 2 yöneticisi gözaltına alındı.

cukurda-defineci-avi-540867-1.