TMMOB) İnşaat Mühendisleri Odası (İMO) Yönetim Kurulu Başkanı Taner Yüzgeç ise Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikli Bakanlığı’na çağrıda bulunarak inşaat mühendislerinin hasar tespit çalışmaları için göreve hazır olduğunu belirten ve bakanlığın görev vermesini beklediklerini ifade etti.

İnşaat Mühendisleri Odası’ndan deprem için çağrı: Bakanlığın onayını bekliyoruz, binlerce inşaat mühendisi göreve hazır
Fotoğraf: AA

Haber Merkezi

Maraş merkezli deprem 10 kentte büyük hasara yol açtı. Binden fazla yurttaşın yaşamını yitirdiği, 7 binden fazla kişinin de yaralı olduğu belirtildi. Kentlerdeki enkazlar da arama kurtarma çalışmaları ise devam ediyor.

Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) İnşaat Mühendisleri Odası (İMO) Yönetim Kurulu Başkanı Taner Yüzgeç ise Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikli Bakanlığı’na önemli bir çağrıda bulundu.

İnşaat mühendislerinin hasar tespit çalışmaları için göreve hazır olduğunu belirten ve bakanlığın görev vermesini beklediklerini ifade eden İMO Başkanı Yüzgeç, BirGün’e yaptığı açıklamada şunları söyledi:

“Deprem sonrasının en önemli çalışmalarından biri hasar tespit çalışmalarıdır. Depremin etkili olduğu bölge oldukça geniş. Dolayısıyla depremden 10-15 milyon insanın etkilendiği ifade edebiliriz ve kış koşullarındayız. Bu koşullar çerçevesinde, halkın tamamını güvenli alanlarda, konteynerlerde konaklatma ihtimali, olanağı olmayacaktır. Bu nedenle binalarının hasar alıp almadığının hızla tespit edilmesi önemlidir. İnsanların evlerine girmesi ve hizmet binalarına girilmesi depremden 1-2 gün sonra elzem hale gelecektir. Bu nedenle binaların hasar tespit çalışmalarının yapılması önemlidir.

BU ALANDA EĞİTİMLİLER

Depremlerden sonra Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ile AFAD gibi kurumlar hasar tespit çalışmaları yaparlar. Biz de bakanlığa, İnşaat Mühendisleri Odası olarak hasar tespit çalışmalarına destek verebileceğimizi ifade ettik. Şimdiye kadar 900 meslektaşımızın bu alanda eğitimli olduğu de belirterek ve bu rakamı 4 binlere kadar çıkarabileceğimizi söyledik.

Birçok meslektaşımız yardımcı olmak için, görev almak için bize başvuruyor. Son depremlerde bakanlık bizimle işbirliği halinde olmaktan imtina etmiş olsa da Van depreminde odamız aracılığıyla meslektaşlarımız bu çalışmalara dahil olmuştu. Binlerce meslektaşımız Van depreminde olduğu gibi yine göre hazırlar. Sadece bakanlığın olumlu görüş bildirmesini ve onayını bekliyoruz.”