Dev Yapı-İş raporuna göre sadece İstanbul’da 15 bin inşaat işçisi son 15 günde işten çıkarılarak memleketlerine gönderildi. Hijyen kuralları hiçe sayılarak çalıştırılan işçilere yasal hakları verilmedi, test yapılmadı

İnşaat sektöründe korona kıyımı yaşanıyor: Son 15 günde İstanbul’da 15 bin işçi atıldı

Koronavirüs salgını nedeniyle vaka ve ölüm sayıları her geçen gün artarken virüse karşı savunmasız bırakılan inşaat işçilerine dair DİSK Dev Yapı-İş Sendikası çarpıcı bir rapor yayınladı. Rapora göre son 15 günde sadece İstanbul’da 15 binin üzerinde inşaat işçisi işten çıkarıldı. Ayrıca hasta inşaat işçileri test yapılmadan memleketlerine gönderildi.

Raporda “Koronavirüs fırsatçılığı ile bugüne kadar sadece İstanbul da çalışan sayısı 50 ve üzeri olan 726 işletmeden işten atılan inşaat işçisi sayısı 15 bin 191 dir. Bunu tüm ülkeye oranladığımızda tablo dahada ağırlaşmaktadır. İşçilerin yanlarına gittikleri aileleri de virüs ve açlıkla baş başa bırakılmıştır” ifadelerine yer verildi.

TEST YAPMADAN GÖNDERİLDİLER

Raporda işçilerin tamamına yakınının hiçbir yasal hakkı ödenmeden işten atıldığı yer aldı. Ayrıca işçilerin tamamına yakını yaşadıkları şehirden uzakta şantiyelerde çalışıyordu. İşçiler salgına karşı alınması gereken önlemler hiçe sayılarak çalıştırıldı. Yemekler toplu halde yedirildi ve işçiler hijyen kurallarının hiçe sayıldığı konteynırlarda uyumak zorunda kaldı.

Hiçbir işçiye test yapılmadığı aktarılan raporda, test yapılmayan bazı işçilerin yine toplu halde otobüslere bindirilerek yaşadıkları şehirlere gönderildiği belirtildi. Çoğu işçi işten atıldıktan sonra kendi imkanları ile memleketlerine dönmeye çalıştı. İşçiler virüse karşı hiçbir önlem alınmayan araçlarla seyahat etti. Raporda bazı şantiyelerde yüksek ateşli işçiler olmasına rağmen işçilerin toplu halde çalıştırılmaya devam ettirildiği sonra işten atıldıkları yer aldı.

İŞTEN ATMALAR YASAKLANMALI

Dev Yapı-İş yayınladığı raporda taleplerini şu şekilde sıraladı: “İşten atmak yasaklanmalıdır, işsizlik fonundan yararlanma koşulları kolaylaştırılmalı ve bilim insanlarının uzamnların önerileri dikkate alınarak süreç şeffaf bir şekilde yürtülmelidir.”

Rapora göre yaklaşık olarak 216 bin işletmede yaklaşık olarak 1 milyon117 bin inşaat işçisi çalışıyor. İstanbul’da yaklaşık olarak 45 bin işletme ve buralarda çalışan yaklaşık 295 bin inşaat işçisi bulunuyor. n Emek Servisi