İMO Ankara Şubesi, inşaat alanlarında koronavirüs salgınına karşı acilen gerekli önlemlerin alınmasını ve devletin denetim sorumluluğunu yerine getirmesini istedi

İnşaatlarda acilen önlem alınmalı

BirGün Ankara

TMMOB İnvşaat Mühendisleri Odası (İMO), koronavirüs salgını karşısında çalışanların sağlığının işverenlerin insafına bırakılamayacağını vurgulayarak, kamu kurumlarının önlem almasını istedi.

İMO Ankara Şubesi'nden yapılan yazılı açıklamada, inşaat çalışma alanlarının yanı sıra çalışanların yatakhane, teknik ofis, duş, tuvalet gibi ortak alanlarının da standartların çok altında olduğu, bir an önce önlem alınması gerektiği ifade edildi.

İnşaat işkolundaki denetimsizliğe ve dağınıklığa da dikkat çekilen açıklamada, “Dolayısıyla dağınıklık ve değişiklikler gösterebilen bir çalışma alanında bu tarz afet, salgın vb. durumlarında çalışma hayatının merkezi bir planlama ile düzenlenebilmesi ve denetim altına alınabilmesi zorunludur” denildi.

KAMU HİZMETİ OLARAK ELE ALINMALI

İşyerlerine verilecek işçi sağlığı ve iş güvenliği hizmetlerinin bir kamu hizmeti olarak ele alınması gerektiği vurgulanan açıklamada, "Denetim hizmetlerinin kamusal niteliği de göz önünde bulundurularak salgının yayılmasını önlemek amacıyla Çalışma Bakanlığı ve Sağlık Bakanlığı tarafından şantiyelerde hijyen denetimleri yapılmalı, hem üyelerimizin hem de işçilerin sağlıklı bir ortamda çalışmaları garanti altına alınmalıdır" ifadeleri yer aldı. Açıklamada, koronavirüs tedbirlerinin uygulanıp uygulanmadığının denetlenmesi için sahada ayrı bir işçi sağlığı ve iş güvenliği uzmanının görevlendirilmesi gerektiği de belirtildi.

İMO Ankara Şubesi ayrıca, salgın ve afet durumlarında çalışanların ekonomik ve sosyal sorunlarının işçi-işveren ilişkisine terk edilmesinin doğru olmadığına dikkat çekerek, bunların devlet tarafından çözülmesini talep etti.