İMO Ankara Şubesi, kamu kurumlarının inşaat alanlarında koronavirüs salgınına karşı önlem almasını istedi

İnşaatlarda önlem alınmalı: İşverene bırakmayıp devlet düzenlemeli

BİRGÜN/ ANKARA

TMMOB İnşaat Mühendisleri Odası, koronavirüs salgını karşısında çalışanların sorunlarının işçi-işveren ilişkilerine bırakılamayacağını bildirerek, kamu kurumlarının önlem almısını istedi.

İMO Ankara Şubesi'nden yapılan yazılı açıklamada, inşaat çalışma alanlarının yanısıra çalışanların yatakhane, teknik ofis, duş, tuvalet gibi ortak alanlarının standartların çok altında olduğunu bildirerek, bir an önce koronavirüs salgınına karşı önlem alınması gerektiğini bildirdi.

İnşaat işkolundaki denetimsizlik ve dağınıklığa da dikkat çekilen açıklamada “Dolayısıyla dağınıklık ve değişiklikler gösterebilen bir çalışma alanında bu tarz afet, salgın vb. durumlarında çalışma hayatının merkezî bir planlama ile düzenlenebilmesi ve denetim altına alınabilmesi zorunludur” denildi.

KAMU HİZMETİ OLARAK ELE ALINMALI

İşyerlerine verilecek işçi sağlığı ve iş güvenliği hizmetleri bir kamu hizmeti olarak ele alınması gerektiği vurgulanan açıklamada, "Denetim hizmetlerinin kamusal niteliği de göz önünde bulundurularak salgının yayılmasını önlemek amacıyla Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ve Sağlık Bakanlığı tarafından şantiyelerde çalışma alanları ile ortak yaşam alanlarında hijyen denetimleri yapılmalı hem üyelerimizin hem de işçilerin sağlıklı bir ortamda çalışmaları garanti altına alınmalıdır" ifadeleri yer aldı.

Salgın ve afet durumlarında çalışanların ekonomik ve sosyal sorunlarının işçi-işveren ilişkisine terk edilmesinin doğru olmadığı belirtilerek, bunların devlet tarafından çözülmesi istendi.

UZMAN GÖREVLENDİRİLMELİ

İMO Ankara Şubesi, sahada inşaat mühendisleri ile çalışma alanlarında bulunan, barınan işçilerin koronavirüse karşı güvenliğini sağlamaya yönelik şu tedbirlerin alınmasını talep etti:

►"Virüse karşı alınacak önlemler iş sahasındaki diğer güvenlik önlemleri ile beraber düşünülüp, planlanmalıdır. İş devamlılığının sağlanması, ancak alınacak işçi sağlığı ve iş güvenliği önlemleri ile sağlanabilir. Koronavirüsü tedbirlerinin uygulanmasını denetlemek için sahada ayrı bir işçi sağlığı ve iş güvenliği uzmanı görevlendirilmelidir.

►İşin niteliğine bağlı olarak, uygun tedbirlere/kontrol parametrelerine resmi kaynakların görüş ve tavsiyeleri başta olmak üzere; işçilerin ve/veya temsilcilerinin görüşleri göz önünde bulundurularak karar verilmelidir.

İZOLASYONA TEŞVİK EDİLMELİ

►Covid-19 salgını ile bağlantılı koruyucu ekipmanın doğru kullanımı hakkında işçiler bilgilendirilmelidir. İşçilerin kendilerinde salgın hastalığın semptomlarını hissettiklerinde çalışma/kamp alanından izole olabilmesini sağlayacak uygun şartlar yaratılmalıdır. İşçiler, semptomları hissettiğinde bahsi geçen izolasyona katılması yönünde teşvik edilmelidir.

SOYUNMA ODALARI VE KİLİTLİ DOLAPLAR

►Çalışanlara uygun ve yeterli soyunma odaları sağlanmalı veya kolayca erişilebilir yerlerde bulundurulmalıdır. Virüsün bulaşmasını önlemek için olan gerekli güvenli mesafeler dikkate alınarak soyunma odasının aynı anda en fazla kaç kişi tarafından kullanılabileceği belirlenmeli, organize edilmeli ve çalışanlar bu yönde bilgilendirilmelidir. Personelin soyunma odalarını sırayla kullanabileceği şekilde vardiya saatleri düzenlenmelidir.

►Soyunma odaları şantiyenin diğer tüm parçalarında olması gerektiği gibi belirli periyotlarla dezenfekte edilmelidir. Temiz elbiseler ile iş kıyafetlerinin ayrı ayrı tutulacağı kilitli dolaplar bulunmalıdır.

TEMİZLİK ALANLARI, SIHHİ UYGUNLUK

►İnşaat işlerinin doğası gereği ve sağlık nedenleriyle, duşlar da dahil olmak üzere uygun ve yeterli temizlik için gerekli olanaklar, kolayca erişilebilir yerlerde olmalı ve kullanıma sunulmalıdır. Bu bölümlerde sürekli temiz sıcak ve soğuk su, sabun (sıvı) ve diğer uygun temizleme araçları (dezenfektan vs.), tek kullanımlık havlular veya diğer uygun kurutma araçları bulunmalıdır.

►Bu bölümler sürekli temiz tutulmalı, yeterince havalandırılmalı ve aydınlatılmalıdır. Kamp alanlarında bulunan çamaşır odalarında kıyafetler 60 ile 90 derece arasında yeterli miktarda deterjanla yıkanmalıdır.

►Uygun ve yeterli sıhhi tesisat şantiye genelinde sağlanmalı veya kolayca erişilebilir yerlerde olmalıdır. Sıhhi tesisat içeren odalar yeterince havalandırılmalı ve aydınlatılmalı, odalar temiz ve düzenli bir durumda tutulmalıdır.

DİNLENME VE KAMP ODALARI

►Uygun koşullarda ve yeterli sayıda kamp odaları veya dinlenme alanları kolaylıkla erişilebilir yerlerde ve erişilebilir olmalıdır. Dinlenme odaları ve dinlenme alanları, işyerinde herhangi bir zamanda kullanması muhtemel kişi sayısı için yeterli sayıda olmalıdır. Gerektiğinde, hamile olan veya emziren bir anne olan işyerinde yatarak dinlenmek isteyen herhangi bir kadın için uygun altyapıya sahip olmalıdır.

►Sürekli erişilebilir sıcak su imkânına sahip olmalıdır. Odalar sürekli temiz tutulmalı, havalandırılmalı ve virüs salgınına karşı düzenli dezenfekte edilmelidir. Odalarda bulunan mobilya (yatak, koltuk vb.) virüsün bulaşmasını önlemek için gereken güvenli mesafe (en az 2 m) dikkate alınarak düzenlenmelidir.

►Çalışanların, diğer personelin odalarını ziyaretleri minimum seviyeye indirilmelidir. Çalışanların odalarına girdiklerinde ellerini yıkamaları ve dezenfekte etmeleri sağlamalı, odalar uygun sıhhi malzeme (dezenfektan vb.) ile düzenlenmeli ve takip edilmelidir. Kişisel koruyucu donanımlar günlük olarak temizlenmeli, dezenfekte edilmelidir.

İÇME SUYU TEMİNİ

►Kolayca erişilebilen ve uygun yerlerde yeterli miktarda sağlıklı içme suyu bulunmalı veya sağlanmalıdır. Sağlık veya güvenlik nedenleriyle, her içme suyu tedariki, uygun bir işaret ile dikkatlice işaretlenmelidir. İçme suyu temin alanlarında yeterli sayıda uygun bardak (tek kullanımlık) sağlanmalıdır.

►Şantiye sahasında içme ve kullanma suyu kaynağı olarak kuyu, su deposu vb. hijyen açısından kontrolü mümkün olmayan kaynaklar kullanılmamalı, özellikle içme suyu kapalı ambalajlarda temin edilmelidir.

ŞANTİYE ZİYARETLERİ ASGARİ DÜZEYE İNDİRİLMELİ

►Özellikle personel sayısı fazla olan şantiyelerin yemekhanelerinde oluşabilecek yoğunluğun önüne geçmek adına öğle arası süreleri uzatılmalı, yemekhanelerde oturma düzeni ilgili kuruluşlarca yayınlanan güvenli mesafe teşkil edilecek şekilde organize edilmelidir.

►Yemek molası bittiğinde yemek masası temizlik malzemeleri ile temizlenmelidir. Yemek masası sırayla kullanılıyorsa, masa her ayrı kullanımının ardında aynı şekilde temizlenmelidir. su sürahilerin kullanılması durumunda, sürahilerin ciltle temasını kesmek için kâğıt peçeteler kullanılmalıdır. Ortak kullanılan buzdolapları günde en az iki defa dezenfekte edilmeli veya bu dolapların kullanımı kısıtlanmalıdır.

►Salgın süreci boyunca şantiye ziyaretleri en asgari düzeye indirilmelidir. Şantiyeye dışarıdan girmesi gereken personel ve kişilerin elleri öncelikle dezenfekte edilmeli yakın temastan kaçınılmalıdır. İnşaat malzemelerinin taşınması ve istiflenmesi aşamasında koruyucu eldivenler ve toza karşı önlem almak amacıyla yüz maskeleri kullanılmalıdır."