İktidarının sürekli destekleyip büyüttüğü inşaat balonu patladı patlayacak. Müteahhitler çimento fiyatlarındaki artışa dair itirazlarını boykot yaparak gösterecekler. İktidar ise krize müdahale etmedi.

İnşaattaki kriz boykot getirdi

EKONOMİ SERVİSİ

İnşaat Müteahhitleri Konfederasyonu (İMKON) dün yaptığı basın açıklamasıyla inşaat sektöründe 9 Eylül’de boykota başlayacaklarını ve 15 gün boyunca şantiyelerde iş durduracaklarını açıkladı. Çimento fiyatlarındaki artışı protesto etmek için boykot edecek olan müteahhitler son bir yılda çimento fiyatlarındaki artışın yüzde 200'e yaklaştığını belirtti.

Aylardır çimento fiyatlarındaki artıştan yakınan ve fiyatların 'makul seviyelere düşmemesi halinde' iş bırakacaklarının sinyalini veren müteahhitler, boykota başlayacakları tarihi duyurdu. İMKON üyeleri 15 gün sürecek boykotlarına 9 Eylül'de başlayacak. İMKON Başkanı Tellioğlu, yaptığı açıklamada boykotun 40 ilde 120 bin İMKON üyesini kapsadığını söyledi.

Çimento fiyatlarındaki artışları protesto etmek amacıyla iş bırakacaklarının sinyalini ağustos ayı ortasında veren müteahhitler ‘boykot’ kararı almıştı.

AYLARDIR ÇÖZÜM BEKLİYORLARDI

Ankara’da konfederasyon merkezinde bir arya gelen İMKON yöneticileri boykot kararını basın açıklamasıyla duyurdu. Başkan Tahir Tellioğlu tarafından yapılan açıklamada boykot kararı almalarının ana gerekçesinin artan çimento fiyatları olduğunu tekrarlayarak 9-24 Eylül tarihleri arasında inşaatları durdurma kararı aldıklarını duyurdu. Tellioğlu, “Yüzde 200'e yaklaşan fiyat artışlarını protesto etmek için tüm özel sektör inşaat alanlarında boykot afişimizi astık. Müteahhit arkadaşlara iki hafta boyunca inşaatlara başlamayın ve başladığını inşaatlarda çalışmayı bırakın diyoruz” dedi.

İKTİDAR KRİZE MÜDAHALE EDEMEDİ

İnşaat sektöründe faaliyet gösteren firmaların çağrılarına rağmen ne Ticaret Bakanlığı ne de hükümetin diğer üyeleri bugüne kadar krize müdahil olmadı. Öte yandan sektör temsilcilerinin şikayeti üzerine 9 çimento şirketine yönelik Rekabet Kurulu’nun dört ay önce başlattığı soruşturma devam ediyor. Soruşturma çimento şirketlerini suçlu bulursa bazı yaptırımlar uygulayabilir.

Bu tartışmaları bugüne kadar dışarıdan takip eden çimento sektöründen il açıklamada “Kimse çimento sektörünü kendi çıkarları için hedef gösteremez” denildi. TÜRKÇİMENTO ve ÇEİS'in açıklamasında, müteahhitlerin açıkladığı rakamların gerçek olmadığının da altı çizildi. Ekonomi Servisi