İnsan Hakları Adana Şubesi'nde "sağlık hakkı" konuşuldu

Yakup Drumuş/ BirGün Adana

İnsan Hakları Adana Şubesinin ev sahipliği yaptığı "Sağlık Hakkı Nedir?" Konulu panele Mersin Tabipler Odası Şube Başkanı Dr. Mehmet Antmen katıldı. Panel Adana İnsan Hakları şube binasında davetlilerin katılımıyla gerçekleşti.

Dr.Mehmet Antmen ," Sağlık hizmetlerinden yararlanma hakkı ,bir ekonomik ve Sosyal haktır. Bu yönüyle kamuoyu ya da Anayasada geçen biçimiyle devlete belli yükümlülükler öngörür. Devlet bu ödevleri altına imza attığı" Ekonomik,. Sosyal, Kültürel Haklar Sözleşmesi" nin de bir gereği olarak yerine getirmek ve herkesin sağlık hizmetlerinden yaralanması için gerekli tedbirleri almali, kişilerin sağlık,hizmetlerinden yaralanmasını sağlamak durumundadır" diye konuştu.

Avrupa Birliği Temel Haklar Bildirgesi'nde 35 .maddesine değinen Antmen, " Herkes, ulusal yasalar ve uygulamalarda belirtilen şartlar çerçevesinde koruyucu sağlık hizmetlerinden yararlanma hakkına ve tıbbi tedaviden yararlanma hakkına sahiptir.dedi.

SAĞLIK HAKKI DEVREDİLMEZ

Antmen, şöyle devam etti, " kişinin yaşama hakkı, maddi ve manevî varlığını koruma hakkı, birbirleriyle sıkı bağlantıları olan,devredilmez, vazgeçilmez temel haklardandır. Bu haklara karşı olan her türlü engelin ortadan kaldırılması da devlete ödev olarak verilmiştir. Güçsüzleri güçlüler karşısında koruyacak olan devlet, gerçek eşitliği sağlayacak,toplumsal dengeyi koruyacak, böylece gerçek eşitliği sağlayacak,toplumsal dengeyi koruyacak, böylece gerçek hukuk devleti niteliğine ulaşacaktır." Şeklinde konuştu.