İnsan hakları geride kaldı

HABER MERKEZİ

İnsan Hakları Evrensel Bildirgesi’nin kabul edildiği 10 Aralık 1948’de ilan edilen İnsan Hakları Günü’nde ülke, insan haklarında geride kaldı. İnsan Hakları Derneği (İHD) ve Türkiye İnsan Hakları Vakfı’nın (TİHV) yayımladığı ‘Türkiye’de 2021 Yılı İnsan Hakları Ortamı ve Hak İhlalleri’ raporu, karanlık tabloyu bir kez daha gözler önüne serdi.


Bu yılın ilk 11 ayına ait rapora göre 915 kişi işkence ve kötü muameleye maruz kaldı. 9 kişinin asker ve polisler tarafından ‘dur ihtarına’ uymadıkları iddiasıyla yaşamını yitirdi. Asker, polis veya resmi kurumlara ait araçların çarpması sonucu en az 4’ü çocuk 6 kişi hayatını kaybetti. Hapishanelerde hastalık, intihar, şiddet, ihmal gibi çeşitli gerekçelerle en az 22 kişi ölürken ırkçı ve nefret içerikli saldırılar sonucu 9 kişi yaşamını yitirdi, 29 kişi yaralandı.

Erkek şiddeti sonucunda en az 290 kadının öldürüldüğü ifade edilen raporda, bu yılın ilk 10 ayında en az bin 853 işçi yaşamını yitirdiğine dikkat çekildi.

Rapordan öne çıkan veriler şu şekilde:

• Kolluk güçlerinin toplanma ve gösteri özgürlüğü kapsamında yapılan barışçıl eylem ve etkinliklere müdahalesi sonucu en az 3 bin 671 kişi işkence ve diğer kötü muameleye maruz kaldı.

• 371 mahpus işkence ve kötü muamele gördüğüne dair şikâyette bulundu.

• 604’ü ağır olmak üzere toplam bin 605 hasta mahpus bulunuyor.

• En az 9 mahpus Covid-19 nedeniyle yaşamını yitirdi.

• Türkiye’de 59 gazeteci cezaevinde tutuluyor.

• Valilikler ve kaymakamlıklar tarafından 24 ilde ve 6 ilçede en kısası 5, en uzunu 30 gün olmak üzere 101 kez tüm eylem ve etkinlikler yasaklandı.


CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu’nun yayımladığı rapora göre ise insan hakları ihlali nedeniyle toplam 2 bin 344 yurttaş yaşamını yitirdi. Tanrıkulu, şöyle konuştu: “İşkence artık gözaltı merkezlerinde, cezaevlerinde değil sokakta ve her yerde ve herkese göstere göstere yapılıyor. Özellikle bir korku iklimi yaratmak amacıyla yapılıyor. Renk, cinsiyet, inanç ayrımı gözetmeksizin Türkiye’nin bütün coğrafyasında bütün ağır insan hakları müsebbibi ve faili haline geldi.”

insan-haklari-geride-kaldi-953606-1.