Dışişleri ve İçişleri bakanlıkları, belediyeler aracılığıyla insan kaçakçılığına yönelik soruları görmezden geldi. Dışişleri Bakanlığı, “Benim görevim değil” derken İçişleri Bakanlığı soruları yanıtlamaktan kaçındı.

İnsan kaçakçılığı soruları yanıtsız

Mustafa BİLDİRCİN

CHP Milletvekili Tekin Bingöl’ün AKP’li belediyelerin hizmet pasaportuyla ile yurt dışına insan kaçakçılığına ilişkin soruları yanıtsız kaldı. Sorular karşısında Dışişleri Bakanlığı, “Benim görevim değil” derken İçişleri Bakanlığı da soruları yanıtlamaktan kaçındı. Bingöl, AKP iktidarları döneminde gri pasaport verilen kişi sayısının ortada olmadığını belirterek, “İçişleri ve Dışişleri, süreci zamana yayarak soruşturmaları çürütüyor. Görevlerini kötüye kullanarak AKP’li belediyelerin insan kaçakçılığının üzerini örtüyorlar” diye konuştu.

AKP’li belediyeler aracılığıyla kamu görevlisi olmayan kişilere, ‘hizmet damgalı pasaport’ sağlanarak yurt dışına çıkış yapmalarına yönelik tartışma yeni bir boyut kazandı. İnsan kaçakçılığı olarak tanımlanan skandalın tespit edilmesinin üzerinden aylar geçmesine karşın soru önergelerine aydınlatıcı yanıtlar verilmedi. CHP’li Bingöl’ün İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ve Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’na AKP’li belediyelerin insan kaçakçılığı hakkında yönelttiği soru önergelerine gelen yanıtlar skandalın üzerinin örtülmeye çalışıldığı yorumlarına neden oldu.

TOP ÇEVİRİYORLAR

CHP’li Bingöl, ilk olarak AKP döneminde talep edilen ve onaylanan hizmet damgalı pasaport sayılarını Nisan ayında İçişleri Bakanlığı'na sordu. 2002’den itibaren belediyelerin kaç kişiye bu pasaportu sağladığı, görev süreleri dolmasına karşın iade edilmeyen pasaportlar ile bunların amacı dışında temini gibi konularda başlatılan soruşturmalara ilişkin sorular, yanıtsız bırakıldı. Bingöl, önergesinin yanıtlanmamasının ardından Cumhurbaşkanlığı İletişim Merkezi (CİMER) üzerinden sorularını bir kez daha İçişleri Bakanlığı'na yöneltti. TBMM üzerinden Bakan Soylu’ya iletilen soru önergesini yanıtlamayan bakanlık bu sefer de soruları Ankara İl Nüfus ve Vatandaşlık Müdürlüğü’ne yönlendirdi. Aylar sonra gelen yanıtta ise “Pasaport iş ve işlemleri 02 Nisan 2018 tarihinden itibaren Nüfus Müdürlükleri tarafından yürütülmeye başlanılmış olup, Emniyet Genel Müdürlüğü’nden 2011 yılı sonrasına ait pasaport dosyaları arşivi devir alınmıştır” denildi. Nisan ayında insan kaçakçılığı iddiaları karşısında belediyelere yönelik soruşturmaları genişlettiğini açıklayan İçişleri Bakanlığı’nın soruları yanıtlamayarak kendisine bağlı müdürlükleri işaret etmekle yetinmesi dikkat çekti. Pasaport Kanunu kapsamında hizmet damgalı pasaportlar hakkında yetkili diğer bakanlık olan Dışişleri Bakanlığı’na da insan kaçakçılığı iddialarına ilişkin sorular soruldu. Bingöl, Dışişleri'nden de son 20 yılda hizmet damgalı pasaportlar ile yurt dışına çıkan vatandaşlardan kaçının sınır dışı edilerek Türkiye’ye gönderildiğinin açıklanmasını istedi. Kanundaki sorumluluklarını unutan Dışişleri, tek cümlelik cevap ile yetindi. Bakan Mevlüt Çavuşoğlu imzalı yanıtta, “Hizmet damgalı pasaportların düzenlenmesine ilişkin hususlar bakanlığın görev alanına girmemektedir. Bununla birlikte ilgili ülkelere bu hususta aldığımız tedbirler hakkında bilgilendirmede bulunulmuştur” ifadeleri yer aldı.

ÜZERİNİ ÖRTÜYORLAR

Yanıtlara tepki gösteren ve insan kaçakçılığının üzerinin örtüldüğünü savunan Bingöl, şunları kaydetti: “Bu süreç, yurtdışına eğitim ve araştırma için gitmek isteyen akademisyenlerin pasaportlarını bir günde idari talimatla iptal eden İçişleri Bakanlığı’nın söz konusu AKP’li belediyelerin devlet pasaportu ile insan kaçakçılığı olduğunda gözlerini nasıl yumduğunun ispatıdır. Sözde bu alanda altı aydır başlatılan bir soruşturma var ama bir adım yol alabilmiş değiller. 2002’den itibaren dağıtılan hizmet damgalı pasaportlarının sayısını dahi İçişleri Bakanlığı bilmiyor. Bir tarihe kadar Emniyet Genel Müdürlüğü’nü, bundan sonrası için de Nüfus Müdürlüklerini işaret etmekle yetiniyorlar. Daha bu kurumların İçişleri Bakanlığı’na bağlı olduğundan haberleri bile yok. Dışişleri’nin yanıtı daha da skandal. Kanunda açık görev tanımı var. Buna rağmen bakanlık, ‘Benim görev alanımda değil’ diyebiliyor. İçişleri ve Dışişleri bakanlıklarının bu ciddiyetsizliği gösteriyor ki AKP döneminde kaç kişiye pasaport verildiği ve devlet kontrolünde yurt dışına kaçırılanların sayısı ortada yok.”