TBMM Göç ve Uyum Alt Komisyonu’nca hazırlanan raporda cezaların caydırıcı olmaması nedeniyle göçmen kaçakçılığının arttığı vurgulandı.

İnsan kaçakçılığının cezaları çok düşük
Fotoğraf: İHA

Mustafa BİLDİRCİN

Van’da incelemelerde bulunan TBMM Göç ve Uyum Alt Komisyonu’nun taslak raporu tamamlandı. Cezaların caydırıcı olmamasının, ‘Göçmen kaçakçılığında artışın en büyük nedenlerinden biri’ olduğu değerlendirildi.

Öte yandan raporda, kamuoyunda tepki çeken göçmenlerin sınırdan geçiş görüntülerine yönelik eleştirilere karşı, “Şu an Afganistan’dan ülkemize gelen düzensiz göçmenlerin çoğunluğu, Afganistan’da seküler yaşam tarzı süren, sosyal statüsü yüksek ailelerdendir. Bu açıdan, yaratılmaya çalışılan, gelenlerin çoğunun genç yaştaki Afgan erkekler olduğu algısı gerçeği yansıtmamaktadır” ifadeleri kullanıldı. Göçmen kaçakçılığına yönelik değerlendirmelerin yer aldığı raporda, Van’da 2019 yılında 17 düzensiz göçmenin yaşamını yitirdiği kazada hayatını kaybeden organizatör hakkında daha önce altı kez işlem yapıldığı belirtilerek, buna karşın cezaevine girmediği de vurgulandı.

YÜZDE 81’İ AFGAN

Taslak rapora göre, 2021 yılı boyunca Van’da 13 bin 772 düzensiz göçmen tespit edildi. Bu göçmenlerin yüzde 81’ini Afganistan’dan gelenler oluşturdu. Türkiye’ye düzensiz göçen Afganistan uyrukluların benzer güzergahları kullanarak 13 ila 40 gün süren yolculuğun ardından Türkiye’ye girdiği bildirildi. Türkiye’ye İran üzerinden gelen düzensiz göçmenlerin, ülkelerindeki kaçakçılar ile bin ile bin 500 dolar arasında değişen ücretlerle anlaştıkları belirtildi. Raporda, göçmen kaçakçılığının artışına yönelik değerlendirmeler de yapıldı. Sosyal medya platformlarından yapılan algı operasyonları ile Afganistan ve Pakistan gibi ülkelerde kolayca ikna edilebilecek potansiyelde göçmen sayısının fazla olması ve ‘kaçakçılık organizatörlerine yönelik cezaların caydırıcılığının olmaması’ göçmen kaçakçılığının artış nedenleri arasında gösterildi.