İnsan organlarında ilk defa mikroplastik ve nanoplastik partiküller bulundu

Dış Haberler Servisi

İlk defa insan organlarında mikroplastik ve nanoplastik partiküller bulundu. Guardian'dan Damian Carrington'ın haberine göre araştırmacılar, inceledikleri 47 akciğer, karaciğer, dalak ve böbrek örneğinde küçük plastik parçalar tespit etti.

Mikroplastik kirlenme kutuplardan Alplere ve en derin okyanuslara kadar tüm gezegeni etkiliyor. Partiküllerin toksik kimyasalları ve zararlı mikropları içerdiği ve bazı deniz canlılarına zarar verdiği biliniyor. İnsanların da bunları su ve gıda yoluyla tükettiği ve soluduğu bilinmekle birlikte, insan sağlığına potansiyel etkisi tam olarak bilinmiyor.

Bilim insanları organ örneklerini nöredejeneratif hastalıkları çalışmak için kurulan bir doku bankasından elde etti. Geliştirdikleri analitik yöntem, plastik içecek şişelerinde kullanılan polietilen teraftalat ve naylon torbalarda kullanılan polietilen de dahil pek çok plastik türünü tanımlamalarına olanak sağladı.

Araştırmada aynı zamanda tüm 47 örnekte kimyasal bisfenol A (BPA) bulundu. ABD Çevre Koruma Ajansı, BPA konusunda kaygılı çünkü "o madde hayvan çalışmalarında üreyen, gelişen ve sistemik bir toksik madde" olarak değerlendiriliyor. Araştırmacılar, mikroplastiğe maruz kalması en muhtemel organlar olan akciğer, karaciğer, dalak ve böbreği incelediler. Araştırma sonuçları Amerikan Kimya Derneğinin bir toplantısında sunuldu ancak henüz hakem değerlendirme süreci tamamlanmadı.

Araştırma ekibinin üyesi olan Arizona Eyalet Üniversitesinden Varun Keller, "Panik yaratmak istemiyoruz, ancak her yerde var olan bu biyolojik olarak çözülemeyen maddelerin insan dokularına girip buralarda birikmesi kaygı verici, ve bunların sağlık üzerine etkilerini bilmiyoruz" diye konuştu.