Sakarya’nın Kocaali ilçesinde kurulması planlanan Kimya İhtisas Organize Sanayi Bölgesi’ne halk karşı çıkıyor. Sanayi tesisleri sebebiyle Dilovası’nda ülkedeki en yüksek kanser vakalarının görüldüğünü hatırlatan yurttaşlar,  proje alanında içme suyu kaynakları ve barajların olduğunu da belirtti

İnsan sağlığı ve su kaynakları tehlikede

DİLEK YEĞİN

İstanbul, Gebze ve Dilovası’nda yarattıkları kirlilikle büyük tepki çeken kimya sanayicilerinin yeni hedefi Sakarya’nın Kocaali ilçesi oldu. Kocaali Belediye Başkanı Ahmet Acar geçen haftaki belediye meclisi toplantısında konu ile ilgili kimya sanayicileri, Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası ile görüşmeye başladıklarını açıkladı.

Kimya İhtisas Organize Sanayi Bölgesi’nin (OSB) Karasu-Kocaali kara yolunun kuzeyinde Kocaali Yalı Mahallesi ile Karasu Kuyumcullu Mahallesi arasında kalan 5 bin dönümlük bir arazide kurulması planlanıyor. OSB’de boya, kozmetik, deterjan, plastik, ilaç ve katkı maddeleri üretilecek. Bu fabrikaların yoğun olarak bulunduğu Dilovası, Türkiye’de kanser oranının en yüksek olduğu bölge olarak biliniyor.

İÇME SULARINA SINIR

Proje alanı olan Kocaali ilçesi, Karasu ve kısmen Ferizli ve Kaynarca ilçelerine içme suyu sağlayan Çamdağı bölgesinin sınırında bulunuyor, bölgede Sakarya Su ve Kanalizasyon Kurumu’nun barajları da yer alıyor. Alanın, İstanbul’a temiz içme suyu veren Melen Havzası ve barajına kuş uçuşu yaklaşık üç kilometre uzaklıkta bulunması nedeniyle yaratacağı kirliliğinin büyüklüğüne dikkat çekiliyor.

Kocaali Sivil Toplum Platformu projeyi engellemek için bir imza kampanyası başlattı. Platform sözcüsü Şerif Sarı, “Fındık üretilen ve yazın yarım milyon turist çeken bir bölge. Plajın arkasına zehirli dumanlar ve sular çıkartan fabrikalar kurulmak isteniyor” diye konuştu.

20 MİLYON İNSAN ETKİLENECEK

Sarı, zehirli atıkların su havzalarına etkisi nedeniyle çevre illerle beraber yaklaşık 20 milyon insanın etkileneceği bu projenin hayata geçmesi durumunda telafisi olmayan toplum sağlığı sorunlarının yaşanabileceğini ifade etti. “Acil önlem alınmazsa, İstanbul’a onlarca yıl temiz su verecek bölge, kimyasal atıkların tehdidi altında” diyen Sarı, doğayı korumak için mücadele edeceklerini söyledi.

Fabrika atıkları nedeniyle “zehir vadisi” olarak anılan Dilovası’nda iki ay önce su kaynakları yakınına gömülen cam yünü ve kanserojen özelliğiyle bilinen asbestle kaplı cisimler ortaya çıktı. Bölgedeki Fransız firma çöp döküm alanı olmayan bu bölgeye çöplerini atmadıklarını söylese de işçiler uzun yıllar boyunca atıkların bölgeye boşaltıldığını anlattı. 2007’de ise itirazlara rağmen belediye, alanı toprakla örtüp çevresini ağaçlandırdı.