Bugün Nihat Dirim’in doğum günü. 5 Nisan günü yıllarca her karışını koruduğu, savunduğu toprakla tek vücut oldu. Foçalıların efsane Belediye Başkanı, eşit paylaşım ve hak mücadelesinin sis çanı, yılmaz ve öncü bir liderdi Nihat Dirim. Bizim içinse bunlardan çok daha fazlası…

Kocaman yüreğinin heyecanlı umutlarına, geçmişe sahip çıkarak gençlere yol açışına tanıklık etme şansına ulaştığım için onurluyum. Nihat Dirim’le ilk kez İzmir milletvekili olduğum zaman tanıştım. Kim bilir belki eskiden de tanışmış yan yana gelmiştik. Çünkü anne ve babamın yakın dostu Fahir Aksoy 80’lerde Foça’ya yerleştiğinde annesiyle evliydi. Foça’daki taş evde onu ziyarete gittiğimizi hatırlıyorum. Bundan son buluşmamızda bahsetmiştik birbirimize. İlk uzun sohbetimiz, gerçek tanışmamız, benim çoktandır tıkanan ve karanlığa mahkûm siyasetin yerelden yeşerecek yeni bir anlayışla değişeceğine olan inancımla kapısını çalmamla gerçekleşti. İyi ve çözüm üreten kalıcı bir dönüşüm için halkçı belediyecilik anlayışının fark yaratan başarı örnekleri üzerinde çalışıyordum. Nihat Dirim, Foça gibi küçük bir ilçede sunduğu hizmetlerle Foça’nın bugününün dahi güvencesi olmuş, doğa ve yaşam hakkını öncelemiş, çevre bilincini yerleştirmiş bir belediye başkanıydı. Döneminde sadece ilçesinin sorunlarıyla değil ülkesinin hatta dünyanın toplumsal sorunlarıyla da ilgili ve bu konularda yerelden eylem koyan, tutum alan bir başkandı. Saatlerce sohbet etmiştik. Anlattıklarına doyamamış, büyük bir hayranlıkla ayrılmıştım yanından.

***

1989-1999 yılları arasında iki kez üst üste seçilmiş; 89 Belediyeciliği diye tanımladığımız, sadece dönemine değil ürettikleriyle bugüne de damga vuran anlayışın Ege’de omuz omuza iletişim ve dayanışma içinde tarih yazan başkanlarından biriydi. Osman Özgüven’in, Bülent Tanık’ın yoldaşıydı. Ege Barış ve İletişim Derneğimizin çok değerli üyesiydi. Toplumsal barış için, halkların kardeşliği için, tarihsel ve kültürel birikimin geleceğe aktarımı için çalışmıştı.

Bir İyonya kenti olan Phokai’den bugün Fransız kamuoyunda "La Ville Phoceenne" (Foçalı Şehir) olarak bilinen Marsilya’ya uzanan yolculuğun kardeşçe ilişkilere dönüşmesini sağlayan oydu. Karşı yakadan gelen imbata kollarını açan, Türkiye ve Yunanistan arasında köklü ve kalıcı dost ilişkilerle savaşın karanlığına, ayrımcılığa meydan okuyandı. 5 Nisan günü uğurlanırken Yunanistan’ın Saronikos ve Foça’dan giden mübadillerin kurduğu Palaia Phokaia (Eski Foça) kentlerinin belediye başkanlarından gelen “Yunan Türk dostluğu için savaşan barış savaşçısı, geçmişini sevgiyle kucaklayan, hizmet eden, nazik, hevesli, açık fikirli, açık yürekli bir adamdı. Yunanların gerçek dostu ve Türk-Yunan dostluğunun sağlam savunucusu Ege’nin iki yakasından da özlenecek. Huzur içinde uyu. Mirasın unutulmayacak” mesajı anlatıyor her şeyi.

Başkan olduğu dönemde pek çok sit koruma kararı ve koruyucu imar düzenlemesine imza atmıştı. Doğanın madenlere, taş ocaklarına, betona teslim edilmemesi için mücadelesi büyüktü. Mevcudu korumakla kalmamış tarımı, üretimi desteklemiş ve teşvik etmişti. Nesli tükenmekte olan fokların korunmasını sağlayarak Foça ile özdeşleşmesini sağlayan, hayat kurtaran dünyaya ait benzersiz güzellikleri bizlere armağan eden de oydu. WWF’in proje desteğini kazanan ve ODTÜ’lü akademisyenlerin yürüttüğü bilimsel çalışmalar sonucunda da 1998 yılında dünya çapında verilen Henry Ford Çevre Koruma Ödülü kazanan çalışmalarıyla Akdeniz fokunun korunması o yıllarda Türkiye’de gerçekleşen en ciddi çevre koruma projesiydi.

***

Kent varlıklarını, tarihsel ve kültürel zenginliklerini, doğayı saygıyla tanıyarak benimseyip koruma altına almadan kente iyi hizmet etmek mümkün olmaz. O kentin yaşam kalitesi kadar ekonomik bağımsızlık döngüsü de doğaya ve bozulmadan geleceğe aktarıma bağlı. Oysa değişmemesiyle adeta İzmir’in vitrini olan Foça ve çevresi de bugün ülkemizin her köşesi gibi rant tehdidi altında. Nihat Dirim’le yan yana durduğumuz doğa ve toprak savunusunu en önce onun bize aktardıklarını koruyarak genişleteceğiz. Onun dünya görüşünü, idealizmini ve düşüncelerini yaşatacağız.

Ormanların, denizin, balıkların, fokların dostu Nihat Dirim’in dostluğu nasıl büyük onurdur anlatamam. Onu yitirdik demeyeceğim. Bizden ayrıldı, uğurladık ama mücadelesini sürdüreceğiz, ayak izlerini takip edeceğiz.

“İyonya denilen bu topraklarda
özgür ve adil devletler kurulmuş geçmişte
öyleyse en insanca geleceklerin
anahtarı da foçalının elinde”*

Anahtarın bizde sevgili Nihat Dirim. İyi ki tanıdım sizi. Ömrüm oldukça kalbimde kalacaksınız.

*Ataol Behramoğlu / Foça Dörtlükleri

Not: Bugün gazetemiz BirGün’ün de doğum günü. İyi ki varsın BirGün.