İnsanca yaşam için alanlara

RIFAT KIRCI

İstanbul Emek, Barış ve Demokrasi Güçleri, yarın düzenlenecek “İnsanca Yaşamak İstiyoruz” mitingine tüm yurttaşları davet ediyor. Bakırköy Pazar Alanı’nda saat 13.00’te başlayacak mitingin tertip komitesinde yer alan İstanbul Tabip Odası (İTO) Şube Genel Sekreteri Osman Öztürk, “Krize, yoksulluğa, zamlara, enflasyona, vergi adaletsizliğine karşı güçlü bir tepki vermek hepimize iyi gelecek” dedi.

Mitingin örgütlenme sürecini anlatan Öztürk, “TTB, DİSK, KESK, emekten yana sosyalist sol partiler, dernekler ve bütün platformlara açık şekilde toplantılarımızı yürüttük. 2 aydır konuştuğumuz bir mesele. Halkın sorunlarının nabzını tutmaya çalışıyoruz. En önemli sorun şu anda hükümetin tüm söylemleriyle, savaş politikalarıyla gündemi farklı yere çekmeye çalışmasına rağmen sokağın gündemi ekonomik kriz, yoksulluk, pahalılık, işsizlik, vergiler” diye konuştu.

GÜÇLÜ BİR TEPKİ HEPİMİZE İYİ GELECEK

Öztürk, mitingin amacının emekçilerin sesini kamuoyuna duyurmak olduğunu belirterek, şunları söyledi: “Sendikalar, meslek örgütleri, sosyalist yapılar gelecek. Yaklaşık bir buçuk aydır metrobüs duraklarında, pazar yerlerinde, işçi havzalarında bildirilerimizi dağıtıyoruz, mitinge çağrı yapıyoruz. İnsanların ilgisinin yoğun olduğunu görüyoruz; çünkü insanlar gerçekten bezmiş durumda. Ekonomik kriz kökenli işçi intiharlarını hepimiz görüyoruz. Buna karşı güçlü bir tepki vermenin hepimize iyi geleceğini söylüyoruz.”

Türkiye’de 1 milyon 800 bin insanın asgari ücretin altında, 5 milyon insanın ise asgari ücretle yaşadığının altını çizen Öztürk, “Asgari ücret Türkiye’de ortalama ücret olmuş durumda. Hatta asgari ücretin altında, asgari ücret kadar ya da en fazla yüzde 15 üzerinde geliri olan emekçi sayısı 10 milyon, ailelerini de işin içine kattığımız da 30 milyon insan bu ücretle geçinmeye çalışıyor. Asgari ücret için görüşmeler başladı; ancak teklifler henüz açıklanmadı. Asgari ücretin geçim ücreti olması gerekiyor” dedi.

Öztürk, mitingte dile getirilecek acil talepleri ise şu şekilde sıraladı:

>> İşten çıkarmalar yasaklansın.
>> Asgari ücret açlık değil, insan onuruna yakışır düzeyde belirlensin ve vergiden muaf tutulsun.
>> İşsizlik fonu işçilere verilsin.
>> Elektrik, su, doğalgazda vergi kaldırılsın.
>> Emeklilikte yaşa takılanların talepleri kabul edilsin.
>> Toplumsal barış sağlansın, bütçe kaynakları savaşa değil sağlığa ve eğitime harcansın.

insanca-yasam-icin-alanlara-658542-1.