Pandemi dönemi çalışma koşulları giderek kötüleşirken Avrupa’nın birçok ülkesinde ulaşım işçileri grevlerle taleplerini haykırıyor. Almanya, İngiltere, İspanya ve Belçika bugünlerde işçilerin eylemlerine tanık oluyor.

İnsanca yaşam için dört bir yanda grev

DIŞ HABERLER SERVİSİ

Avrupa ülkelerinde ulaşım sektöründeki sendikalı çalışanlar adil çalışma şartlarının sağlanması talebiyle bugünlerde peş peşe grevler düzenliyor. Alman Makinistler Sendikası (GDL) ile Alman Demiryolları (Deutsche Bahn) arasında süren toplu iş sözleşmesi görüşmelerinden bir sonuç çıkmaması üzerine ülkedeki makinistler önceki gün 48 saatlik grev ilan etti. Birçok eyalette dün sabah bölgesel trenlerle yük trenleri sefere çıkmadı. Ayrıca şehirler arası tren seferleri de grevden etkilenirken Alman Demiryolları'nın başlattığı ek seferler grevin ülke genelinde etkili olmasını önleyemedi. Alman Makinistler Sendikası (GDL) Başkanı Claus Weselsky, "Biz de herkes gibi çalıştık. Bu yüzden yeterli bir ücret artışı sağlanmalı. Ülkemizdeki demiryolu işçileri usanmış durumda" açıklaması yaptı. Weselsky, 48 saatlik grevin sonunda işverenin tutumuna göre greve devam edip etmeyeceklerine karar vereceklerini belirtti.

YETERSİZ TEKLİF

GDL ile Deutsche Bahn arasında süren toplu iş sözleşmesi görüşmelerinde şirket pandemi koşullarını gerekçe göstererek 40 ay boyunca maaşlara zam yapmayacağını belirtmiş ancak tepkiler üzerine son olarak gelecek yıl için yüzde 1,5 ve Mart 2023’te ise yüzde 1,7 zam teklifinde bulunmuştu. GDL ise teklif yetersiz bularak 28 ay geçerli olacak şekilde ücretlere yüzde 3,2 zam ve 2021 için bir sefere mahsus 600 avro pandemi primi ödenmesi talebiyle 48 saatlik greve çıkma kararı almıştı.

GÜVENCE SIFIR

İngiltere'de ise yaklaşık 12 haftadır demiryolu işçileri 24 saatlik grevler düzenliyor. Demiryolu, Denizcilik ve Taşımacılık Sendikası (RMT) çalışanları ScotRail şirketiyle ek ücretlerin ödenmesi üzerine yaşanan toplu sözleşme anlaşmazlığı üzerine 16 Mayıs'tan itibaren her hafta sonu 24 saatlik grevler düzenleme kararı almıştı. Greve katılan East Midlands demiryolu işçileri de çalışma koşulları iyileştirilene dek 24 saatlik grevlere katılmaya devam edeceğini duyurdu.

Galler'deki Sürücü ve Araç Ruhsatlandırma Kurumu çalışanları da Covid-19 güvenliğinin sağlanması talebiyle 31 Ağustos'a kadar grevi sürdürme kararı aldı. Kamu ve Ticari Hizmetler Sendikası (PCS) şirketin tıbbi sorunları olan sürücüleri araç kullanmaya zorladığını aktardı.

SÖZLEŞME İHLALİ

İspanya'nın Málaga Havalimanı'nda yaklaşık 300 sendikalı güvenlik çalışanı ise ikramiyelerin ödenmesini içeren toplu sözleşmenin ihlali nedeniyle bugünden itibaren süresiz greve çıkma kararı aldı. Güney Kıbrıs'ta Limasol kentinde DP World şirketine çalışan liman işçileri de şirketin sendikalı işçileri işten çıkarma kararları üzerine 9 Ağustos'tan beri süresiz grevde. Belçika'daki Brüksel Havayolları'nda sendikalı kabin ekipleri de hafta başında bir uçuş sırasında yolculara "Uçuşlar arasında dinlenme süreleri olmadığı için otelde değil uçakta uyumak zorunda kalıyoruz" yazılı broşürler dağıtarak protesto düzenledi.

***

Doktorlar insanca çalışma koşulları için iş bıraktı

Dünyanın dört bir yanında doktorlar pandemi dönemi kötüleşen ve giderek güvensizleşen çalışma koşullarına karşı grevde. Polonya’da kamu hastanelerinde çalışan doktorlar adil ücret ve güvenceli iş talepleriyle greve çıkarken Hindistan, Nijerya ve Malezya’da da doktorlar benzer taleplerle grev kararı aldı. Nijerya’daki Ekiti Eyalet Üniversitesi Eğitim Hastanesi’nde çalışan yüzlerce doktor beş aydır herhangi bir ödeme alamadıkları için greve çıkarken Nijerya Yerleşik Doktorlar Birliği (NARD) Başkanı Dr. Uyilawa Okhuaihesuyi, Sağlık Bakanlığı’na ücretlerin ödenmesi çağrısında bulundu. Hindistan’da ise Gucerat eyaletinin Vadodara kentinde süresiz greve çıkan doktorlar pandemi dönemi vaat edilen ek ücretlerin ödenmesini istedi. Malezya’nın başkenti Kuala Lumpur’da da doktorlar koronavirüs salgınına karşı hükümetin yeterli önlemleri almadığını savunarak geçen haftadan beri grevi sürdürüyor.