Haber-Sen 6 Nolu Şube, "İnsanca yaşamaya yetecek bir maaş istiyoruz" demek için bir araya geldi. Yapılan açıklamada, gerçek enflasyon oranında zam istendiği belirtildi.

"İnsanca yaşayacak maaş istiyoruz"

BİRGÜN EGE

Haber-Sen 6 Nolu Şube, Basmane PTT binası önünde "İnsanca yaşamaya yetecek bir maaş istiyoruz" demek için buluştu. Haber- Sen İzmir 6 No'lu Şube Örgütlenme Sekreteri Evren Şensoy, “Çarşıda, pazarda, markette, sokakta yaşanan gerçek enflasyon oranında, insanca yaşamaya yetecek bir maaş istiyoruz” dedi.

Asgari ücretli, emekli, kamu emekçisi ve dar gelirli olan tüm kesimlerin satın alma güçlerindeki ağır kayıplarla gündelik yaşamlarını sürdürmeye çalıştığını söyleyen Şensoy, “Siyasi iktidar bu tabloya karşı gözlerini yummuş ve kulaklarını tıkamış şekilde, görmek istediği hülyaya, duymak istediği nidaya kendisini kaptırmış gidiyor. İstatistiğin en güçlü yalan söylemenin aracı olarak kullanılmasına en iyi örnek ise TÜİK’den geliyor. Yıllardır olduğu gibi çarşıda, pazarda ya da sokakta, yani hayatın en sahici yerindeki enflasyonun yanına dahi yaklaşamayacak veriler, resmi istatistik olarak karşımıza çıkarılıyor” dedi.

Siyasi iktidarın bir gerçeği unutmaması gerektiğini belirten Şensoy, “Yaşamlarımızın ekonomik müjdelerinizden, reform paketlerinizden, çılgın projelerinizden ve doymak bilmeyen sermayedarlarınızdan daha az kıymetli değildir. Biz bu gidişe dur demediğimiz sürece, sahici ve samimi bir şekilde yan yana gelip el ele vermediğimiz sürece, kapalı kapılar ardında rakamlarla oynadıkları gibi hayatlarımızla oynamaya devam edeceklerdir” diye konuştu.

Şensoy taleplerini ise şu şekilde sıraladı:

“-En düşük kamu emekçisi maaşı; kira, yakacak, ulaşım gibi sosyal ödemelerle yoksulluk sınırının üzerine çıkarılmalıdır.

-Maaşlarımızda hedeflenen enflasyon oranında değil, yaşanan gerçek enflasyon oranında, satın alma gücümüzdeki azalma ve ekonomik büyüme oranları dikkate alınarak artış yapılmalıdır.

-Elektrik, doğalgaz, su, akaryakıt, ekmek, toplu taşıma gibi temel ihtiyaçlara yapılan zamlar geri alınmalı, söz konusu temel ihtiyaçlara zam yapılmamalıdır.

-Tüm yükü emekçilerin sırtına yıkan vergi adaletsizliğine son verilmelidir.

-Sadece geçtiğimiz yılın kayıplarını telafi etmek için maaşlarımız 2021 yılının başından itibaren geçerli olmak üzere seyyanen 1000 (bin) TL artırılmalıdır.

-Yıllardır yandaş konfederasyonla yapılan satış sözleşmelerine son verilmeli, uluslararası sözleşmelerde güvence altına alınan grev hakkımız engellenmemeli, derhal grevli özgür toplu sözleşme mekanizması kurulmalı, bunun için 4688 sayılı yasa baştan sona yeniden düzenlenmelidir."