Muğla'da DİSK, KESK, TMMOB ve TTB tarafından 1 Mayıs kutlandı. Yapılan açıklamada, işçilere 1 Mayıs günü saat 21:00'da evlerinden ya da iş yerlerinden 1 Mayıs Marşı'nı söylemeleri çağrısı yapıldı

"İnsani ihtiyaçlar için değil, çark dönsün diye üretiyoruz"

BİRGÜN İZMİR

Muğla'da DİSK, KESK, TMMOB ve TTB tarafından 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Gününe yönelik Menteşe'de bulunan Sınırsızlık Meydanı'nda ortak basın açıklaması yapıldı.

Yapılan açıklama Eğitim Sen Muğla Şube Başkanı Birdal Savran tarafından okundu. Kapitalizmin büyük bir uygarlık krizi yaşadığını söyleyen Savran, "Kapitalist sistem insanlığın, doğanın ve yaşamın üzerine çöküyor, bu düzenin çarkları bizleri, dünyanın tüm değerlerini ve güzelliklerini üretenleri insanca yaşatmak için kurulmamış. Salgın koşullarında bile zorunlu olmayan işlerde, fabrikalarda, atölyelerde, kamu kurum ve kuruluşlarında, şantiyelerde çalışmamızı dayatan; zorunlu işlerde gerekli önlemleri almadan bizleri çalıştıran bu düzen, bizi üretimdeki herhangi bir araç gereçten farksız basit bir meta olarak görüyor. Artık daha net görüyoruz ki, insani ihtiyaçlarımız için üretmiyoruz, insanca yaşamak için üretmiyoruz, toplumun geniş kesimlerine daha iyi bir yaşam kurmak için üretmiyoruz. Sadece ve sadece sermayenin bu akıldışı düzeninin çarkları dönsün diye üretiyoruz" diye konuştu.

"BU DÜZEN HALKLARIN SIRTINDA BİR YÜKTÜR"

2020 1 Mayıs'ının kırılma anı olduğunu vurgulayan Savran, "Bugün görüyoruz ki, asıl mümkün olmayan, asıl akıldışı olan bu düzendir. Toplumları hastalığa, dünyayı ekolojik krizlere, üretenleri açlığa, işsizliğe, güvencesizliğe mahkum eden bu düzen Türkiye ve dünya halklarının sırtında bir yüktür. Bu düzenin çarkları bizim emeğimizle, aklımızla, bilgimizle dönüyor, öyle ise biz bu düzeni emekten, demokrasiden, barıştan yana değiştirebiliriz. Biz emekçiler sermaye değil halk egemenliğini esas alan, sömürüye karşı emeğin haklarını koruyan, toplumsal zenginliğe el koyan yüzde 1’in değil toplumun yararını esas alan yeni bir toplumsal düzeni kurmak için seferber olacağız. İnsan onuruna yaraşır bir iş ve ücret, kamusal sosyal güvenlik ve sendikal hakların eksiksiz güvence altına alındığı yeni bir toplumsal düzen kuracağız. Demokrasinin ve ifade özgürlüğünün tahrip edilmediği yeni bir toplumsal düzen kuracağız. Her türlü ayrımcılığa, cinsiyetçiliğe ve ötekileştirmeye karşı eşit yurttaşlığın, yurtta ve dünyada barışın benimsendiği yeni bir toplumsal düzen kuracağız" ifadelerini kullandı.

Son olarak 1 Mayıs günü için çağrıda bulunan Savran, "Hep birlikte Uluslararası Birlik, Mücadele ve Dayanışma Günü saat 21:00'da işyerlerimizde, evlerimizde, balkonlarımızda 1 Mayıs Marşımızı hep birlikte söyleyelim. Baharın coşkusuyla, güzel günler göreceğimizin inancıyla pankartlarımızı sallayalım, sloganlarımızı haykıralım" dedi.