İnsani koşullarda çalışmak istiyorlar

AYCAN KARADAĞ

Muğla Milas’ta, Kömürcüoğlu Grubu’nun işlettiği maden ocağında çalışan nakliye işçilerinin direnişi bugün 6’ncı gününde. Çınartaş Endüstri bünyesinde çalışan Nakliyat-İş üyesi 10 işçi, işyerinde gerekli işçi sağlığı ve iş güvenliği önlemlerinin alınmasını ve yeniden işbaşı yapmayı talep ediyor.

İşçiler geçen pazar günü can güvenlikleri olmadığı için çalışmaktan kaçınma hakkını kullanmış, ardından işçilerin işyerine girmelerine izin verilmemişti. BirGün’e konuşan işçiler, şunları anlattı: "İş çıkışlarımız verilmedi. Ama bizi içeri de almıyorlar. İlk direnişe başlama nedenimiz iki günlük sokağa çıkma yasağında izin alamamamızdı. Bizim zaten iznimiz yok. 30 gün çalışıyoruz. ‘Rapor alanın maaşından 250 lira keserim’ diye tehditler alıyorduk."

CAN GÜVENLİĞİMİZ YOK

Kullandıkları tırların resmi tonajının 27 ton olduğunu, ama şirketin 40 ton yük attığını söyleyen işçiler, "Can güvenliğimiz olmadan o yükleri taşıyoruz. Rampa aşağı inerken fazla yükten dolayı kamyonların frenlerinde sorun oluyor. İşverene bunu söylediğimizde ‘Şartlarım bu, işinize gelirse’ diyor. Maaşlarımızda anlamsız kesintiler, iş güvenliğimizin olmaması, yasal sürenin üstünde çalışmaya zorlanmamız gibi nedenlerden dolayı direniş başlattık. Şimdi içeriye alınmıyoruz. Güvenlik görevlileri talimat olduğunu söylüyorlar" diye konuştu.

BİR GÜN İZİN İSTİYORUZ

Bu nedenle işyerinin karşısındaki bahçede bekleyişlerini sürdürdüklerini belirten işçiler, "Hakkımızı istiyoruz. Haftada bir gün izin kullanmak istiyoruz. Maaşlarımızda kesintilerin olmamasını istiyoruz. İş güvenliğimizin sağlanmasını istiyoruz. Bunun için mücadele etmemiz gerektiğini biliyoruz. Bu yüzden haklı mücadelemizi sürdüreceğiz" ifadelerini kullandı.

Öte yandan Nakliyat-İş, bu firmada yetkili sendika olabilmek için gerekli çoğunluğu sağladığını, çoğunluk tespiti için bakanlığa başvurduğunu duyurdu.