İnsanlığa karşı suçta zamanaşımı olmaz

HABER MERKEZİ

Davası zamanaşımına uğratılan Cemil Kırbayır’ın ailesinin avukatı Yaşar Kaya, “İnsanlığa karşı işlenen suçlarda zaman aşımı olmaz” dedi.

MA’ya konuşan Kaya Cemil Kırbayır’ın annesi Berfo Kırbayır’a 5 Şubat 2011 tarihinde dönemin Başbakanı Tayyip Erdoğan tarafından “Senin oğlunun kemikleri bulunulacak” sözünün verildiğini ve bunun üzerine Meclis İnsan Hakları İnceleme Komisyonu tarafından inceleme başlatıldığını hatırlattı.

Kars Cumhuriyet Başsavcılığı’nın dosyayı yeniden açtığını belirten Kaya, 2014 yılında verilen takipsizlik kararına itirazda bulunduklarını söyledi. Ardahan Ağır Ceza Mahkemesi’ne başvurarak, söz konusu takipsizlik kararının kaldırıldığını belirten Kaya, “Dosyaya bakan savcı iddianameyi hazırladı ancak 2016 yılında yapılan darbe girişimi ile dosya savcısı ve eşi tutuklandı. Böylelikle dosya sürüncemede kaldı” ifadelerini kullandı.

Yargıtay tarafından verilen kararın gerekçesini öğrenmek için Kars Cumhuriyet Başsavcılığı’na gittiğini ancak muhatap bulamadığını belirten Kaya, daha sonra gerekli mercilere başvuracaklarını ifade etti. Dosyanın Türkiye’deki siyasi süreçten etkilendiğine de dikkat çeken Kaya, devletin bu dosyanın açılmamasına karar verdiğini söyledi. Türkiye’deki iç hukuk yollarını tükettikten sonra AİHM’e başvuracaklarını ancak mevcut siyasi atmosferde bir sonuç beklemediklerini ifade eden Kaya, “Dosyanın sanıkları devletin memuruysa ne yazık ki devlet bu dosyaları örtbas ediyor ve Cemil Kırbayır’ın dosyası da böyle oldu. İnsanlığa karşı işlenen suçlarda zamanaşımı olmaz. Ardahan Ağır Ceza Mahkemesi’nin 2014 yılında verdiği karar da aynı gerekçeyleydi. Ancak o karara rağmen Yargıtay’ın böyle bir karar vermesinin hukuki gerekçesini bizler de açıkça merak ediyoruz. İç hukuk yollarını kullanmaya devam edeceğiz. Dosyada ifadesine başvurulan 3 kişi var. Bunlar olayı yaptıklarını kabul ediyor. Dava açılmış olsaydı bu şahıslar kesinlikle cezalandırılacaktı” dedi.