Her gün bu şartlarda yaşayan insanlara tanık olmak dehşet verici. Avrupa’nın ortasında, Avrupa’nın unuttuğu bir yer…”

Dr. Anne Leegaard, Sınır Tanımayan Doktorlar (MSF) üyesi; Yunanistan’daki Idiomeni kampında, mültecilerin sağlık ve temel yaşam ihtiyaçlarını karşılamaya çabalayan doktorlardan biri.

Dr. Leegaard’dan aldığım bilgiye göre, Idiomeni’nin koşulları şöyle:

Şu anki nüfusu tahminen 10 bin kişi.

Idiomeni’de çok hareketli bir kalabalık var, çoğu kadın ve çocuk.

Bazıları bir yıldan fazladır, bazıları aylardır orada bekliyor.

Yaşam koşulları çok kötü.

Kampta korunmasız durumdalar.

MSF’den doktorlar, acil durumlardaki tedavilerin yanı sıra psikolojik destek de sağlıyor. Bu desteğe ihtiyacı olan büyük bir nüfus var kampta.

Çocuklara özel alanlar ve tuvalet gibi hizmetler de veriyorlar.

Doktorlar ayrıca, kadınlara özel sağlık hizmeti de sağlıyor.

Ancak hijyen koşulları kötü. MSF’li doktorlardan da en çok hijyen malzemesi talep ediyorlar.

Tuvalet ve duşa erişimleri var ama o kadar, fazlası yok. Barınma koşulları da insani değil.

En çok ishal gibi beslenme ve yaşam koşulları nedeniyle oluşan hastalıkları tedavi ediyorlar. Bir de tabii savaştan kaçanların sık sık yaşadığı fiziki travmaları.

Kronik hastalıkları olanlar da var, yüksek tansiyon ve şeker gibi. Evden ayrılmalarının üzerinden çok uzun zaman geçtiği için, bu süreler boyunca rutin tedavi ve ilaçlardan mahrum kalmışlar.

Yaşadıkları stres de mültecileri tüm hastalıklara karşı savunmasız bırakıyor…

Dr. Leegaard ile önceki gün telefonda konuştum, kendilerine muhteşem bir iş yaptıklarını, insanlığın onlara minnettar olduğunu söyledim. Leegaard, Avrupa kentlerine geçmek için sınır kamplarında bekletilen binlerce insanın şartlarının çok kötü olduğunu, kendilerinin ancak temel ihtiyaçları karşılayabildiğini anlattı.

Pazar günkü gece vardiyası öncesinde görüştüğüm Dr. Leegaard ve onun gibi birçok doktorun sayesinde kamplarda bekletilen mülteciler bir derece de olsa tedaviye ulaşabiliyor.

Ancak onların çabası, Avrupa’nın ortasında insanlıkdışı koşullara mahkûm edilen mültecilerin varlığını değiştirmiyor.

Zaten Sınır Tanımayan Doktorlar da Avrupa’ya tepkili, geçen hafta açıklama yapan MSF Uluslararası Başkanı Dr. Joanne Liu, “Avrupa ülkelerine bir kez daha hatırlatıyoruz, insanların sadece paranıza değil, yardımınıza ve korumanıza da ihtiyacı var” dedi:

“Avrupa’nın Yunanistan topraklarında sıkışıp kalmış insanları karşılama biçimi yüz kızartıcı. Yunanistan adalarındaki kamplarda artık neredeyse hiçbir emniyet tedbiri işlemiyor. Kadınlar, karanlık bastırdığında tuvalete gitmekten korkar halde, anneler bebeklerini doyurmak amacıyla süt paketleri için yalvarıyor. Her yaştan erkek ise, yiyecek kuyruklarında sıra kapabilmek ve yiyecek artıklarından bir parça alabilmek için haysiyetlerini yitirme noktasına geldi.”

Sınır Tanımayan Doktorlar’a karşı Avrupa’nın tel örgülü sınırları. İnsanlık mı kazanacak sınırlar mı, göreceğiz