Dünya büyük bir sağlık kriziyle baş başa kaldı: -Korona krizi!

İnsanların büyük bir çoğunluğu var olan durumu ‘hayatta kalma’ sorunu olarak kabul ediyor. Kapitalist ülkelerin yönetimleriyse Korona Krizi’ne ‘parasal’ açıdan yaklaşıyorlar.

Devasa bütçeler ayırdıklarını belirterek vatandaşlarını uyarıyorlar:

-Bizi dinleyin, dediklerimizi yapın, evlerinizden çıkmayın, ellerinizi yıkayın, seyahat etmeyin, yakın temastan kaçının, iyi beslenin, güzel uyuyun gibi…

Oysa kapitalizm üretimi artırarak herkesi zengin edecek, özgürlükler aleminde her ‘birey’ istediği gibi yaşayacaktı. Herkesin işi olacak, herkes çok çalışacak, çok kazanacaktı.

Kapitalizmin dünyayı getirip bıraktığı yeri uzunca bir süredir değerli bilim insanımız Doç. Dr. Fikret Başkaya hem makalelerinde hem de kitaplarında anlatıyor:

-Kapitalizmin insanlığa vereceği hiçbir şey yok artık!

Korona salgın hastalığından daha iyi bir örnek olamazdı Fikret Başkaya Hoca’yı doğrulayan…

Kapitalizm verebileceği en son armağanını korona salgını ile verdi insanlığa!

Korona öncesi yaşanan -halen de süren- savaş mağdurlarının dramının da müsebbibi olan kapitalizmdir. Sömüre sömüre dünyanın pek çok ülkesini ve bölgesini yaşanamaz hale getirdi.

İnsanlar artık doğdukları topraklarda yaşayamayacaklarına inanıyorlar.

Bu noktada insanlığın yüzünü ağartan çıkışlar dünyanın ‘sol’ yanından geliyor.

İşte Yunanistan! Sınırlarına yönlendirilen zavallı insanlara karşı tel örgüler arkasından asker, polis ve ırkçı sağcıları olmadık işkenceler yapıyorlar. Sorulduğunda da “Ülkemizi savunuyoruz” diyorlar.

Atina ve Selanik’te ise Yunanistan’ın sol yanı hem ülkelerinin hem de insanlığın yüzünü ağartıyorlar:

-Sınırları açın!

Dünyanın en zor günlerinde sergilenen insani dayanışmanın bir başka güzel örneği Küba’dan geldi. İ

ngiltere bandralı MS Braemar adlı gemi 682 yolcu ve 381 mürettebatıyla Karayiplerde hiçbir ülkenin limanlarına yanaşmasına izin verilmediğinden ortada kalmıştı. Gemide 5 yolcuda korona virüsü tespit edilmişti.

İngiliz gemisi 2020’lerin Struma’sı olarak bir trajediyle karşı karşıya kalmıştı. Küba gemiyi kabul etti. Hasta yolcuları tedavi etmek üzere hastaneye yatırdı. Sağlıklı yolcular İngiltere hükümetinin girişimiyle evlerine dönecekler.

Küba Dışişleri Bakanlığı yaptığı açıklamada şöyle dedi:

-Gemiyi kabul etmemizin sebebi insani kaygılardır! İnsanlık ve sol gelecek için en gerçekçi bileşenleri oluşturuyor.

Kısa sürede yaşanan bir iki ‘küçük’ dayanışma açık olarak gösteriyor ki dünyanın geleceği olacaksa bunu ancak bedende kalbinin durduğu yer belirleyecek:

-İnsanlığın sol yanı!