Yeni solo albümü ‘İnsanlığın Öldüğünü Duydum Vol 1’ ile dinleyici karşısına çıkan Tuna Kiremitçi, “Ben insanlığın henüz doğmamış olduğunu düşünüyorum. Gerçek insanlıkla daha tanışmadık bence. Bütün bu yaşadıklarımız belki de doğum sancıları” diye konuşuyor

İnsanlık doğum sancısı çekiyor

Affet’, ‘Birden Geldin Aklıma’, ‘Yine Sevebilirim’ ve ‘Bu Aşk Burada Biter’ şarkılarının yaratıcısı şair, müzisyen Tuna Kiremitçi, Pasaj&Garaj Müzik etiketiyle çıkardığı ‘İnsanlığın Öldüğünü Duydum Vol 1’ EP’si ile dinleyiciyle buluştu. Albümde hayatı ve insanlığı sorgulayan Kiremitçi, “Gerçek insanlık bilmediğimiz bir gelecekte, henüz tanımadığımız bir anneden doğacak” diyor.

3 şarkılık EP’de ‘İz Bırakmadan’ isimli şarkısıyla ilk rap müzik denemesini yapan Kiremitçi, diğer iki şarkısı ‘Sevmek Mi Sevilmek Mi’ ve ‘Hayallerin de Ömrü Var’da ise tarzının dışına çıkmamış. Kiremitçi ile yeni albümünü konuştuk. Sözü daha fazla uzatmadan kendisine bırakalım.

>>‘İnsanlığın Öldüğünü Duydum’ içinde birçok anlam barındırıyor. Karamsarlığın içinde umut da yok değil gibi. Ne dersiniz?

Aslını isterseniz ben insanlığın henüz doğmamış olduğunu düşünüyorum. Gerçek insanlıkla daha tanışmadık bence. Bütün bu yaşadıklarımız belki de doğum sancıları. “Biz gelecek mutlu insanın ceddiyiz” demiş Melih Cevdet Anday. Gerçek insanlık bilmediğimiz bir gelecekte, henüz tanımadığımız bir anneden doğacak.

BAZI BAŞARILARIMIZA ŞAŞIRACAKLAR

>>İnsanlığın günümüzde geldiği noktayı nasıl değerlendiriyorsunuz?

Gerçek insanlık doğduğunda bizi muhtemelen insanlık öncesi dönem olarak tanımlayacaklar. Halimize çok üzülecekler. Tabii bazı başarılarımız onları şaşırtacak. Müziği keşfetmemiz, penisilini bulmamız, yapay zekâ, Şaman şifacılar, Nâzım Hikmet şiirleri, Hacı Bektaş Veli ya da Natalie Portman gibi... Ama ‘homo economicus’ olmayı aşamayıp hâlâ üç-beş kuruş uğruna birbirimizi öldürmemiz onlara çok acı gelecek.

>>Şiirlerinizde genellikle cesur ve açık sözlü bir anlatım görüyoruz. Günlük hayatınızda da açık sözlü müsünüz? Şiirler mi sizi maskesiz hale getiriyor?

Doğu felsefelerine merakımdan, genel olarak sadelikten yanayım. Yaşarken de yazarken de... Müziğe de, şiire de, sevdiklerime de öyle yaklaşmaya çalışıyorum. Bir Japon Haiku şiiri gibi berrak... Şu hayatta pek kimseye eyvallahım yok. Bu da beni özgür kılıyor. Biz kimseye kin tutmayız, kamu alem birdir bize.

HER ŞAİR POTANSİYEL RAPÇİDİR

>>‘İz Kalmadan’ şarkısında tarzının dışında bir Tuna Kiremitçi dinleyiciyle buluştu. Rap müzikle buluşmanız nasıldı?

Her şair potansiyel rapcidir bence. İkisi de söz ve ifade ağırlıklı. Geçen yaz yakın bir arkadaşıma tiroid kanseri teşhisi kondu. Atom tedavisi gördüğü için günlerce evinden çıkamadı. Sırf onu eğlendirmek için “Seninle gel eski kahramanların yaptığını yapıp dünyayı kurtaralım / Süper güçse lazım olan, ziyadesiyle var / Kanımızda radyasyon Çernobil’den yadigâr!” dizelerini rap şeklinde söyleyip kaydettim. Sonra hoşuma gitti, başını ve sonunu tamamladım. Ortaya ‘İz Kalmadan’ şarkısı çıktı.

>>İyi bir rap şarkı sözü yazarı iyi bir şair midir sizce?

Bence kelime haznesi genişse, biraz şiir okumuşsa ve kafası çalışıyorsa pekâlâ olabilir. Vaktiyle Frank Zappa “Günümüzde gerçek Amerikan şiirini rapçiler temsil ediyor” demiş. Aynı fırsat şimdi bizim rap müzisyenlerinin elinde. “İz Kalmadan” onlara bu konuda biraz yol gösterebilirse ne âlâ. Şahsen genç bir rap müzisyeni olsam oturup ‘İz Kalmadan’ı analiz ederim. Hem sözel hem müzikal bakımdan.

>>Ülkedeki rap müzisyenlerini nasıl değerlendiriyorsunuz?

İşlerine saygı duyan, sözün müziğin hakkını veren rap müzisyenleri var. Tabii rap adı altında saçma sapan şeyler yapanlar da var. Zaten galiba aynı ayrım bütün dünyada geçerli. Yıllardır Mode XL ve Ceza dinlerim. Yenilerden Ezhel ve Norm Ender fena değil.

>>Rap ne oldu da bu kadar popüler oldu sizce?

Türkçe Rock yorulup geri çekilince yerine rap geldi. Mevzu müzik olunca gençlik boşluklardan hoşlanmaz.

KUMDAN KALELER DÜNYA İÇİN ERKENDİ

>>Kumdan Kaleler 90’lı yılların kült grupları arasına girdi. Kumdan Kaleler sizin müzik kariyerinizde nasıl bir adımdı? Bugün 90’lı yıllardaki müzik sektörüne baktığınızda nasıl farklar görüyorsunuz?

Kumdan Kaleler dünyaya erken düşmüş bir grup. Bugün dinleyince fark ediyorum ki sound olarak 2010’ların uzun isimli Kadıköylü indie gruplarını andırıyor. Standart pop da yapmıyorduk, standart rock da. O yüzden 90’larda insanlik-dogum-sancisi-cekiyor-702427-1.müşteri bulmamız pek kolay olmadı. 90’ların bazı şarkılarını tabii seviyorum. Nostaljisini de anlıyorum. Ama aynı dönem Kral TV adlı, parayı bastıranın şarkısını yayınlayıp en çok bastıranı bir numara yapan leş bir kanalın domine ettiği dönemdir. İyi şarkılar yapıldıysa o ortama rağmen yapılmıştır. Şimdiki gençler internet sayesinde Unkapanı saçmalıklarıyla uğraşmadan dinleyicileriyle buluşabiliyorlar. Bu iyi bir şey.

>>Koronavirüs sektörde iptallere sebep oldu. Bu durum müzisyenleri ve sektörü nasıl etkiler? Önümüzdeki günler için bir öngörünüz var mı?

Doğrusunu isterseniz hiçbir öngörüm yok. Ama karalar bağlamak gibi bir lüksümüz de yok. Köşeme çekilip sonraki EP’de yer alacak şarkılar üzerinde çalışacağım. Ortaçgil’in dediği gibi, hayata yeni şarkılar lazım. Elbet konserlerde söyleyeceğimiz günler de gelecektir. İyi müzik durdurulamaz.