Suriyelilere yardım eli uzatmayan Avrupa’dan ilk uçak ancak 8. günde Şam’a ulaştı. Belçikalı liderin aklına ilk gelen “Bize gelmesinler, Türkiye’ye gitsinler” oldu. Bild “Daha fazla mülteci kabul edebilir miyiz?” diye yazdı.

İnsanlık enkazda

DIŞ HABERLER SERVİSİ

Maraş merkezli depremlerle yıkılan Suriye’de durum içler acısı. Özellikle kaderine terk edilen ülkenin kuzeybatısında durum büyük bir trajediye dönüşmüş durumda. Birleşmiş Milletler (BM) İnsani Yardım Koordinasyon Ofisi (OCHA), depremde şu ana kadar 4 bin 300’den fazla insanın öldüğünü duyurdu. En az 7 bin 600 kişinin yaralandığı belirtti.

İngiltere merkezli Suriye İnsan Hakları Gözlemevi ise hâlâ enkaz altında bulunanlar olduğunu can kaybının 7000’i geçmesinin beklendiğini bildirdi. Cihatçıların kontrollerindeki İdlib’e yardımların ulaşmasını engellerken ülkenin kuzeybatısına yeterli yardım ulaşmadığını Birleşmiş Milletler (BM) de kabul etti.


HAYAL KIRIKLIĞI

BM Acil Yardım Koordinatörü Martin Griffiths, “Şimdiye kadar bölgedeki insanları hayal kırıklığına uğrattık” diyerek binlerce kişinin ölümüyle sonuçlanan durumdan sıyrılmaya çalıştı. Ghebreyesus, DSÖ’nün acil tıbbi malzeme gönderdiğini ve önümüzdeki günlerde insanı yardımların artırılacağını dile getirdi. Suriye Devlet Başkanı Beşar Essad ile bir araya gelen DSÖ Başkanı Tedros Adhanom Ghebreyesus da "Kendisi, sınır ötesi erişim noktalarını değerlendirmeye açık olduğunu belirtti" dedi. Ghebreyesus, DSÖ’nün acil tıbbi malzeme gönderdiğini ve önümüzdeki günlerde insanı yardımların artırılacağını dile getirdi.

BİR HAFTA SONRA İLK UÇAK

Bir haftadır Suriye’deki trajediyi uzaktan izleyen Avrupa’dan ise Suriye’ye ilk yardım dün gitti. Büyük yıkımın 8’inci gününde 4 ambulans ve 14 doktorun yanı sıra depremzedeler için yardım malzemesi taşıyan İtalyan uçak başkent Şam’a iniş yaptı.

BİZE GELMESİNLER

Kıta genelindeki sağcı siyasetçiler ve gruplar ise şimdiden yeni bir göç korkusu pompalamaya başladı. Deprem Sonrası yardım alması dahi uzun süre engellenen Suriye’ye yönelik Belçika Başbakanı Alexander De Croo’nun aklına ilk gelen şey, "Bize gelmesinler, Türkiye’ye gitsinler" oldu. Türkiye ve Suriye’de yaşanan depremin yeni bir mülteci dalgası yaratmasından endişe ettiğini belirterek, mağdurların Türkiye’de barındırılması gerektiğini söyleyen De Croo, katıldığı televizyon programında, “Aramızda bir şeylerin kırılmasını önlemek için bu konuda Türkiye ile iyi anlaşmalar yapmalıyız" dedi. Almanya’nın en popüler gazetesi Bild ise "Daha fazla mülteci alabilirmiyiz" manşeti attı. İnsanlar enkaz altındayken gazetenin mülteci korkusunu yayması tepki çekti. Dış Haberler