Yeni Yasama Yılı, geçtiğimiz hafta birçok tartışmanın eşliğinde başladı. Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde (TBMM) 26'ncı Yasama Yılında milletvekilleri neler yaptı, ne kadar Meclis faaliyeti yürüttü, kimler sıfır çekti; kimler en çok çalışma yaptı? Bu soruların cevaplarını interaktif grafiklerle derledik.

İnteraktif | Milletvekilleri TBMM'nin 26'ncı Dönemi'nde neler yaptı?

ANIL KARACA | @anilkaraca17 | anilkaraca@birgun.net
ELİF GUGU | @elfgg_ | elif.gugu@gmail.com
YEŞİM YAVUZER | @yesimyavuzer | yesmyavuzer@gmail.com

Türkiye Cumhuriyeti Devleti, 7 Haziran 2015’ten beri Cumhuriyet tarihinin belki de en zor ve en yoğun günlerini yaşıyor.

Ülkede art arda gerçekleşen bombalı saldırılar, milletvekillerinin dokunulmazlıklarının kaldırılması, hükûmet değişimi, darbe girişimi, Olağanüstü Hâl’in (OHAL) ilanı, Anayasa değişikliği referandumu, parlamenter sistemin kaldırılıp 'Başkanlık' sisteminin getirilmesi, TBMM İçtüzüğündeki değişiklikler ve Halkların Demokratik Partisi (HDP) ile Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) milletvekillerinin tutuklanması; bu kısa zaman diliminde gerçekleşen birçok kritik olaydan sadece bazıları.

Türkiye, bu konuların süregelen etkileri ve sonuçlarıyla OHAL koşullarını yaşarken geçtiğimiz hafta Türkiye Büyük Millet Meclisinin (TBMM) 3’üncü Yasama Yılı başladı.

Eğer erken veya baskın seçim söz konusu olmazsa, 2019 yılında Türkiye seçimlere gidecek.

Yoğun tartışmalar ve neredeyse her gün değişen gündemde, kamuoyunda en çok merak uyandıran konulardan biri de TBMM’nin çalışmaları.

“Milletvekilleri böylesi zorlu bir dönemde Meclis’te neler yaptı?” sorusundan yola çıkarak, vekillerin bu iki yasama yılında yürüttüğü Meclis faaliyetlerini mercek altına aldık.

‘İlk imza sahibi olduğu kanun teklifi’, ‘Yazılı soru önergesi’ ve ‘İlk imza sahibi olduğu Meclis araştırma önergesi’ başlıklarıyla tüm vekillerin yaptığı çalışmaları inceledik.

Milletvekillerinin şahsi faaliyetlerini esas alarak yaptığımız bu çalışmada; bölgesel ve siyasi parti bazında kategorize ettiğimiz sonuçları sizin için derledik.

(Mobil cihazları yatay modda kullanarak grafikleri daha iyi inceleyebilirsiniz)