Ekim ayında yürürlüğe girecek olan mesafeli sözleşmeler yönetmeliğindeki yeni düzenlemeyle birlikte teknolojik ürünler ile canlı müzayedeyle alınan ürünlerde ‘koşulsuz iade hakkının’ sona ermesini değerlendiren Av. Önal, “Ayıplı ürünü her şekilde ya da üründen beklediğimiz sonucu alamayacağımız her şekilde iade yapabiliriz. Burada sebepsiz iadenin önüne geçen bir durum söz konusu” dedi.

İnternet alışverişlerinde yeni dönem: Cayma hakkı hangi şartlarda kullanılabilecek?
Fotoğraf: Depophotos

Ticaret Bakanlığı tarafından hazırlanan Mesafeli Sözleşmeler Yönetmeliği’nde yapılan değişiklik Resmi Gazete'de yayımlandı. 1 Ekim 2022 tarihinde yürürlüğe girecek olan düzenlemeyle internet üzerinden satın alınan teknolojik ürünler ve canlı müzayede aracılığıyla alınan ürünler için koşulsuz iade dönemi sona erecek. Ayıplı ya da kusurlu ürünlerde ise kargo bedelini tüketicinin ödemesi şartıyla cayma hakkı kullanılabilecek.

Düzenlemeyle ilgili değerlendirmede bulunan Avukat Ali Önal, cayma ve iade hakkının tamamen kaldırılmadığının altını çizdi. Önal, ayıplı ürünlerde iade yolunun her zaman açık olduğunu kaydetti

‘AYIP VARSA HER ŞEKİLDE İADE YOLU AÇIK’

Önal, “Bu yeni düzenlemede ‘ben hiçbir şekilde iade edemem’ demek değil. Ayıplı ürünü biz her şekilde ya da üründen beklediğimiz sonucu alamayacağımız her şekilde biz iade yapabiliriz. Bunda herhangi bir sorun yok ancak burada sebepsiz şekilde iadelerin önüne geçen bir durum söz konusu. Özellikle elektronik cihazlarda, kişiye özel ürünlerin bu noktada iade bedelleri hiçbir şekilde karşılanmayacak, iadesi olmayacak. Ayıp varsa her şekilde iade yolu açık. İade edilmesi durumunda da diğer ürünler açısından kargo bedeli tüketiciye ait olacak. Tüketici buradaki masrafların her birini karşılamış olacak" ifadelerini kullandı.

İHA