MEB, iflası verilerle ortaya konulan FATİH Projesi kapsamında 11 bin akıllı tahta almak için ihaleye çıktı. Bakanlık, tanesi 35 bin TL’yi bulan yeni akıllı tahtalar almaya karar verse de okul yönetimleri 2 milyar TL kamu zararına yol açan projenin altyapı eksikliği nedeniyle hayata geçirilemediğini söyledi.

İnternet faturaları ödenmiyor; tabletler çürümeye terk ediliyor: MEB FATİH'te ısrarcı

MUSTAFA MERT BİLDİRCİN

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, “Yeni bir çağ açıyoruz” diyerek 2016 yılında başlattığı FATİH Projesi kapsamında yeni bir ihaleye daha çıkıldığı öğrenildi. Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), FATİH için alınan 1 milyon 438 bin tabletin çürümeye terk edildiği ilk etabın ardından şimdi de 11 bin etkileşimli tahta almaya karar verdi. Ancak birçok okulun, internet altyapısı olmadığı gerekçesiyle akıllı tahtaları kullanamadığı ortaya çıktı.

İflası verilerle ortaya konulan FATİH Projesi kapsamında 2016-2019 yılları arasında okullara 432 bin 288 akıllı tahta gönderen Bakanlık, 11 bin yeni akıllı tahta satın almak için harekete geçti. Projenin ilk ayağında 1 milyar 580 milyon 399 bin TL ödeme yaptığı tabletleri 45 bin 653 okula dağıtan MEB, 10 bini 65 inç, bini ise 75 inç olmak üzere toplam 11 bin akıllı tahta alımına ilişkin ihalenin 17 Eylül Salı günü gerçekleştirileceğini duyurdu. MEB Yenilik ve Eğitim Teknolojileri Genel Müdürlüğü’nün açtığı ihaleyi kazanan firmanın 75 gün içerisinde akıllı tahtaları teslim edeceği bildirildi.

AKILLI TAHTA KARA TAHTA OLDU

MEB'in tanesi yaklaşık 35 bin TL olan akıllı tahtalardan 11 bin adet daha almaya karar vermesine karşın mevcut tahtaların kullanımıyla ilgili sorunlar halen çözülemedi. Akıllı tahtalar, çok sayıda okulda teknik arıza nedeniyle kullanılamadı. Öğretmenler, yeni tahtaların kullanımı konusunda yeterince bilgilendirilmedi; akıllı tahtalar ‘kara tahta’ oldu. Okulların bir bölümü ise internet bağlantısı olmadığı için akıllı tahtalardan yararlanamadı.

İNTERNET BORCU ÖDENMEDİ

Bakanlığın proje çerçevesinde hizmet aldığı telekomünikasyon firmalarının okullara gönderdiği 3 bin TL’ye varan internet faturaları ödenemeyince, okullar icra tehdidiyle karşı karşıya kaldı. Türk Telekom, okullara sağladığı “TT VPN” hizmetinin faturaları ödenmeyince MEB’e, borç hatırlatma yazısı gönderdi. MEB, faturaları ödemeleri için okullara ödenek aktarsa da okul yönetimleri, “Faturalar merkezden ödenmeli” diyerek uygulamaya tepki gösterdi.

NOT TUTAN ÖĞRENCİ KALMADI

BirGün’e konuşanlar okul müdürünün sözleri iktidarın, “Cumhuriyet tarihinin en büyük projesi” dediği FATİH Projesi’ndeki eksiklikleri bir kez daha gözler önüne serdi. Materyal eksikliği olduğunu anlatan müdür, “Tahtalar içeriklerin yüklü olduğu flash bellekleri tanımıyor. Virüslü bellekler sistemin kullanılamaz hale gelmesine neden oluyor” dedi. Akıllı tahtaların, okullarında internet olmadığı dönemde takıldığını ifade eden müdür, FATİH’e elektronik içerik sağlayan Elektronik Bilişim Ağı’nı (EBA) ise şu sözlerle eleştirdi:

“İçerik geliştirmek öğretmenlerimizin çok vaktini alıyor. Dolayısıyla hazır içeriklerden yararlanmaya çalışıyoruz. Ama EBA’da kullanabileceğimiz kalitede içerik bulamıyoruz. EBA, yayıncıların reklam alanı haline gelmiş. Kullanılabilecek durumdaki birkaç içerik de ne yazık ki yetersiz. Öğretmenlerimiz tahtaya içerik yüklerken sınıfın dağıldığını söylüyor. Öğrencilerimiz de derste kullanılan içerikleri flash bellekleriyle alıp eve götürmek derdinde. Not tutan öğrenci neredeyse kalmadı.”