Pandemide vitamin ve gıda takviyelerine olan talep 5 kat arttı, İstanbul Eczacı Odası uyardı: İnternette satılanların yüzde 99’u sahte.

"İnternette satılanların yüzde 99’u sahte"

KORONAVİRÜS salgını, bağışıklık sistemi düşük olan kişileri olumsuz etkiliyor. Bağışıklık sistemini güçlü tutmak ve kuvvetlendirmek isteyen kişiler ise vitamin ve gıda takviyelerine yöneliyor. Gripten ve koronavirüsten korunmak amacıyla vitamin ilaçlarının kullanımının arttığını belirten İstanbul Eczacı Odası Başkanı Zafer Cenap Sarıalioğlu, bu ürünlerin mutlaka hekim ya da eczacı danışmanlığında alınması gerektiğinin altını çizdi.

Geçen yıllarla kıyaslandığında mart ayından bu yana vitamin ve gıda takviyesi kullanımında 4-5 katlık bir artış olduğunu ifade eden Sarıalioğlu, internet sitelerinde çok sayıda vitamin ve gıda takviyesi satışı olduğunu hatırlattı.

“Geçen yıllarla kıyasladığımızda 4-5 katlık artıştan bahsediyoruz. Ağırlıklı olarak multivitaminler ve C vitamini tercih ediliyor” diyen Sarıalioğlu, şöyle devam etti: “Sağlık Bakanlığımızın internet sitelerinden satılan bu tip ürünlerin yüzde 99’unun sahte olduğu yönünde net açıklamalar mevcut. Biz bu ürünlerin firmalarıyla görüştüğümüzde kendi ürünleri olmadığını söylüyorlar. Dolayısıyla bu ürünlerin nerelerde hangi şartlarda üretildiğini, muhafaza edildiğini, içeriklerini bilme şansımız yok. Bu anlamda hastalarımızın “mutlaka bu ürünleri eczanelerden alın diyoruz. Sahte vitaminlerin ve gıda takviyelerinin kimler tarafından internet üzerinden satıldığını tespit edemiyoruz. Ancak oralardan ürün alışverişi yaptığımızda o ürünün firmasına gönderdiğimizde firma; ‘bizim üretimimiz değil’ diyor. Dolayısıyla bakanlığımızın bu ürünlerin sahte olduğu yönündeki açıklaması ispatlanmış oluyor.

Bizim tavsiyemiz kişilerin bu tip ürünlerini mutlaka hekimlerine ya da eczacılarına danışarak kullanmaları. Bu tür takviyelerin internetten alınmaması gerekir.” Eczanelerde 10 liraya satılan bir ürünün internet üzerinde 2 liraya satıldığını belirten Cenap Sarıalioğlu, “Bu da zaten kuşkulanmamıza neden oluyor. Ürünlerin fiyatının bu kadar düşebilmesi gerçekliği anlamında soru işaretine neden oluyor” dedi.

Yurttaş da koronavirüs sonrası vitamin alımını arttırdığını doğruladı. Evde mutlaka vitamin bulundurduğunu belirten İlkay Makaraç, “Koronavirüs salgını sonrası daha çok vitamin kullanmaya başladık. Evde bulundurup 2-3 günde bir takviye olarak alıyorum” ifadelerini kullandı. Koronavirüs salgını öncesinde de gıda takviyesi kullandığını anlatan Ayşenur Çelik ise, vitaminleri ürünün kendi internet sitesi üzerinden almaya özen gösterdiğine dikkat çekti. Çocuğu için gıda takviyesi aldığını söyleyen Ömer Çelik de “Eczaneden aldığımız oluyor ancak fiyatı daha uygun olduğundan internetten almayı tercih ediyoruz” diye konuştu.

DHA