Türkiye Eczacılar Birliği (TEB), pek çok ülkede olduğu gibi Türkiye’de de yaygın olan internetten bitkisel ilaç satın almanın zararları konusunda uyarıda bulundu. Satılan ilaçların halk sağlığını tehdit ettiğini ve ağır sağlık sorunlarına yol açabileceğini söylerken, sonu ölüme varan zararlara neden olabileceğini de belirtti. BİTKİSEL OLAN HER ŞEY SAĞLIKLI DEĞİLDİR TEB, Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre […]

‘İnternetten satılan ilaçlar halk sağlığını tehdit ediyor’

Türkiye Eczacılar Birliği (TEB), pek çok ülkede olduğu gibi Türkiye’de de yaygın olan internetten bitkisel ilaç satın almanın zararları konusunda uyarıda bulundu. Satılan ilaçların halk sağlığını tehdit ettiğini ve ağır sağlık sorunlarına yol açabileceğini söylerken, sonu ölüme varan zararlara neden olabileceğini de belirtti.

BİTKİSEL OLAN HER ŞEY SAĞLIKLI DEĞİLDİR

TEB, Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre internetten satılan ilaçların yarısının sahte olduğunu belirterek İlaçların hekim kontrolünde ve eczacı danışmanlığında halka sunulması gerektiğinin altını çizdi.

TEB, internetten yapılan satışların bu iki önemli sağlık profesyonelini devre dışı bırakarak halk sağlığını tehdit ettiğini vurguladı. TEB, internet üzerinden satılan ilaçların herhangi bir denetime tabi olmadığını da hatırlatarak “Doğal olarak pazarlanan ürünlerin etken maddeleri kimyasal olabilir ya da içinde herhangi bir etken madde de bulunmuyor olabilir. Bir şeyin doğal ve bitkisel olması sağlıklı da olduğu anlamına gelmez.” dedi.

“İNTERNETTEN SATILAN İLAÇLAR YASAKLANMALI”

TEB, internet üzerinden kolaylıkla sipariş edilebilen gıda takviyelerinin, dermokozmetik ürünlerin ve bağımlılık yapan maddelerin de pek çok acı olayı beraberinde getirdiğini vurguladı.Bitkisel ve doğal denilerek pazarlanan zayıflama ürünlerinin hemen hepsinde ilaç etken maddesi sibutramine rastlandığına dikkat çeken TEB, birçok insanın bu ürünleri kullandıktan sonrası hayatını kaybettiğini ifade etti.

TEB, ilaçların, farmasötik formdaki bitkisel ilaçların ve gıda takviyelerinin eczacı inisiyatifinde ve danışmanlığında halka ulaştırılması gerektiğini vurgulayarak, söz konusu ürünlerin Sağlık Bakanlığı tarafından ruhsatlandırılması ve internetten satışının ivedilikle yasaklanması gerektiğini söyledi.

2016 yılında Sağlık Bakanlığı ile ortak yürütülen mücadele kapsamında, Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumunun desteği ile düşük ilacı, cinsel güç artırıcı ilaçlar ve bitkisel/doğal olduğu iddia edilen ürünlerin satıldığı pek çok internet sitesine erişim engeli getirildiğini hatırlatan TEB, bu sitelerin bir kısmının yeniden faaliyete geçtiği konusunda da uyardı.

İnternetten satılan ilaçların herhangi bir denetime tabi olmadığını belirten TEB, “Oysa eczanede satılan ilaçlar Sağlık Bakanlığının denetimi altındadır ve İlaç Takip Sistemine kayıtlıdır. Dolayısıyla sahte olması ya da kişiye zarar vermesi mümkün değildir” dedi. TEB açıklamasında, internetten yapılan ilaç satışlarının takip edilmesini ve tespit edildiği takdirde ağır yaptırımlar uygulanmasını talep etti.